Ivan Vujačić Foto:N1

Nekadašnji ambasador Ivan Vujačić kaže da je neophodno popuniti ambasadorska mesta i naglašava da je neophodno imati ambasadore u zemljama s kojima imamo diplomatske odnose jer je to znak poštovanja.

Podvlači da nepostojanje ambasadora u nekoj zemlji govori o nemarnom odnosu.

„Bitno je da se vodi računa ko se postavlja, to nije nagrada već ozbiljan posao. To mogu da budu i političke ličnosti ali bi trebalo limitirati broj i dati mesto profesionalnim diplomatama“, smatra Vujačić.

„Ako se šalje politička ličnost, ona mora da bude bliska vlasti, nagrađivanje sekundarnih ličnosti je loše za našu diplomatiju, postavljanje ljudi kao nagrade ili da bi se neko sklonio su loše stvari i šalju loš signal i nemojte da mislite da zemlje u koje se šalju zahtevi za agreman ne znaju sve o ličnostima o kojima se radi“, dodao je.

Pored nemanja ambasadora u nekoj zemlji, štetu Srbiji može da nanese i loš ambasador, kaže Vujačić.

„Postoji tendencija da se sve rešava u bilateralnim susretima i da diplomate nemaju šta da javlaju. To je greška, jedan ambasador živi u zemlji, zna šta se dešava i u stanju je da bolje procenjuje šta se dešava. Meni se dešavalo u SAD da čujem razne ideje i imao sam priliku da korigujem i kažem zašto neke inicijative nisu dobre“, dodaje nekadašnji ambasador.

On nije želeo da komentariše rad ambasadora u SAD Marka Đurića, jer, kako kaže, nema dovoljan uvid u ono šta radi.

„Ima poverenje predsednika republike koji u našem sistemu vodi glavnu reč u spoljnoj politici, bez obzira što bi po Ustavu vlada to trebalo da radi. Marko Đurić da se suzdrži od Tvitera, nije njegovo da se obraća našoj javnosti, posao mu je da tamo bude u medijima i radi svoj posao, a ne da bude u centru pažnje i da se raspravlja sa drugim državnicima“, rekao je.

Pojasnio je da su i SAD imale problema s postavljanjem ambasadora.

„Došla je Bajdenova administracija i imali su problema da ratifikuju postavljenje ambasadora, prvih 10 meseci je prošao samo jedan bivši senator, koji je otišao u Meksiko. Onda je Bajden požurio da stavi druge ambasadore na dnevni red da uđu u regularne tokove potvrđivanja. Izabrao je starije diplomate koje dugo poznaje, postavio je Kristofera Hila ovde, hteo je da pokaže da radi sa iskusnim diplomatama jer Hil poznaje ove prostore“, kaže Vujačić.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Vujačić je naveo da vidi diplomatsko rešenje i da se priča vratila u diplomatske okvire.

„Američka strana je uradila jednu taktičku stvar koja je naterala Rusiju u defanzivu, po modelu kubanske krize kada su pokazivali rakete na Kubi alarmirali su javnost optužujući Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu. Uspeli su da Rusiju nateraju na defanzivu. Rusi pričaju da vraćaju trupe i onda se otvara put, pošto je i Putin izjavio da se vraća diplomatskim kanalima i da će ti kanali biti korišćeni da se predupredi sukob“, kaže.

„Pozicija Srbije je jasna, Srbija je u procesu rešavanja statusa Kosova, prizanje integritet Ukrajine pre ruskog ulaska na Krim i pozicija se nije promenila, to je u skladu sa stavovima politike“, dodaje Vujačić.

BONUS VIDEO: Marina Abramovič i Marko Đurić – dodela nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar