Aleksandar Vučić Foto:REUTERS/Zorana Jevtic

Nakon izjave predsednika Srbije da će predstojeći EuroPrajd u Beogradu biti "zabranjen i tačka", stigle su reakcije iz međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, Saveta Evrope, zvaničnog Vašingtona, ali i iz regiona. O srpskoj sramoti i nepoštovanju ljudskih prava pisali su i svi svetski i regionalni mediji.

Vučić je juče na konferenciji za medije izjavio da je Prajd zabranjen i da se ta odluka neće promeniti makar ga zvao i predsednik SAD Džozef Bajden lično.

PROČITAJTE JOŠ

„Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste videli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu đta mi to treba, pustite Vučića da se bori protibv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo doneli odluku da se Prajd ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju“, rekao je Vučić, između ostalog.

Zabrana Prajda bi bila jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

I reakcije jesu stigle. Ne direktno od Džozefa Bajdena, predsednika SAD, ali jesu iz njegovog kabineta.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken napisao je na Tviteru da su “sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije”.

On je pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje Europrajda zakazanog za 17. septembar.

„Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da obnovi svoju posvećenost domaćinu #EuroPride2022. LGBTQ+ prava su ljudska prava“, napisao je on na Tviteru.

Savet Evrope reagovao dva puta u 24 sata

Kao predsedavajući u Komitetu ministara Saveta Evrope, ministar inostranih poslova Irske, Sajmon Kovenej, dao je zvaničnu izjavu o mogućem odlaganju ili otkazivanju EuroPrajda sledećeg meseca u Beogradu.

„Sloboda okupljanja i zabrana diskriminacije su osnovne slobode sadržane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kao predsedavajući Saveta Evrope, Irska priznaje LGBTQ+ kao ljudska prava i ohrabruje Srbiju da podrži i omogući miran i siguran EuroPrajd“, rekao je on u zvaničnoj izjavi.

Kristof Lakroa, generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope juče je takođe dao zvaničnu izjavu o mogućem otkazivanju EuroPrajda u Beogradu.

„Najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi EvroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je on.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo – ali reči nisu dovoljne“, podvukao je on u svom zvaničnom saopštenju.

„Jednakost se može postići samo aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, dodao je on.

„LGBTQ+ osobe su i dalje previše često prisiljene da osećaju da imaju nešto da kriju“, rekao je on.

„Događaji vezani za Prajd su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTQ+ ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno istakao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, ali zabrana Prajda jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju da se poštuju“, navodi Lakroa u svom saopštenju.

„Srbija je napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje EuroPrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa.

„Evropa gleda. Nemojte ovo pogrešno shvatiti“, zaključio je u svom saopštenju.

Njujork Tajms zgroženo pisao o kršenju ljudskih prava u Srbiji 

Njujork Tajms je objavio opširan članak o EuroPrajdu koji treba da bude održan 17. septembra u Beogradu. U naslovu navode i citiraju izjave srpskog predsednika koji tvrdi da „krši prava manjina“, ali „nema drugog izbora“.

Objašnjavaju i u kakvom se teškom položaju manjinske zajednice nalaze u Srbiji.

145 poslanika Evropskog parlamenta pisalo Vučiću

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom traže da srpska vlast omogući održavanje Evroprajda koji je najavljen za drugu polovinu septembra u Beogradu. Pismo je uputilo 145 poslanika Evropskog parlamenta, među kojima su kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

PROČITAJTE JOŠ

U dokumentu u koji Nova.rs imala uvid, poslanici EP upozoravaju predsednika Srbije, premijerku i ministarku Jadranku Joksimović da to što postoje pretnje po bezbednost učesnika Prajda nije razlog da se on otkaže.

„Parada ponosa su mirno oruđe za političko delovanje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. One su obeležje LGBTQ aktivističkog pokreta, stub društvene vidljivosti i podjednako su političke demonstracije tokom kojih zajednica izražava zabrinutost, ističe svoja dostignuća i daje priliku svojim članovima da demonstriraju u službu ravnopravnosti. Odluka o domaćinu Evroprajda 2022. došla je sa mnogo očekivanja. Beograd se godinama bori za ravnopravnost LGBTIQ osoba u regionum, a Evroprajd koji se održava u Beogradu predstojećeg septembra stoga će biti prekretnica kako za pokret, tako i za region“, navodi se u pismu.

Oni navode da bi ovaj događaj učinio Beograd  prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ zajednicu.

BONUS VIDEO: Vučić o Prajdu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare