Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Evropski parlament

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom traže da srpska vlast omogući održavanje Evroprajda koji je najavljen za drugu polovinu septembra u Beogradu. Pismo je uputilo 145 poslanika Evropskog parlamenta, među kojima su kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

U dokumentu u koji Nova.rs imala uvid, poslanici EP upozoravaju predsednika Srbije, premijerku i ministarku Jadranku Joksimović da to što postoje pretnje po bezbednost učesnika Prajda nije razlog da se on otkaže.

„Parada ponosa su mirno oruđe za političko delovanje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. One su obeležje LGBTQ aktivističkog pokreta, stub društvene vidljivosti i podjednako su političke demonstracije tokom kojih zajednica izražava zabrinutost, ističe svoja dostignuća i daje priliku svojim članovima da demonstriraju u službu ravnopravnosti. Odluka o domaćinu Evroprajda 2022. došla je sa mnogo očekivanja. Beograd se godinama bori za ravnopravnost LGBTIQ osoba u regionum, a Evroprajd koji se održava u Beogradu predstojećeg septembra stoga će biti prekretnica kako za pokret, tako i za region“, navodi se u pismu.

Oni navode da bi ovaj događaj učinio Beograd  prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ zajednicu.

Aleksandar Vučić i Parada ponosa Foto:MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/Dragan Mujan/Nova.rs

„Ovaj događa će se održati tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda. Evroprajd u Beogradu je veoma značajan jer se LGBTIQ osobe i dalje suočavaju sa diskriminacijom na Balkanu, kao i u drugim delovima Evrope. Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda. Svesni smo da postoje pretnje po bezbednost demonstranata, ali smatramo da potpuna zabrana ovog događaja nije pravo rešenje. Situacija anti-LGBTIQ kontraprotesta koji su često nasilni, nažalost, nije nova za Prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i dovoljan“, navodi poslanici EP.

Oni naglašavaju da, ako postoji potreba, da bi onda trebalo angažovati jače policijske snage koje će osigurati da Parada i događaji oko nje prođu mirno.

„Posvećenost Srbije ljudskim pravima je dodatno potkrijepljena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, u kojem sve strane priznaju izuzetan značaj vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Na kraju, Delegacija EU u Srbiji izrazila je žaljenje što će Evroprajd biti zabranjen, pozivajući na dalje pojašnjenje“, ističu poslanici i dodaju da su Prajdovi oduvek bili „ključno sredstvo  vidljivosti LGBTIQ zajednice širom sveta“.

Pročitajte još...

„U tom duhu apelujemo na rukovodstvo Vlade Srbije da omogući održavanje Evroprajda po planu, da dodatno obaveže da će angažovati dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala njegova bezbednost, čime bi se osiguralo da svi učesnici mogu bezbedno da ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja i da će održavati dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima kako bi se pronašlo rešenje koje obezbeđuje gore navedeno“, navedeno je u pismu.

BONUS VIDEO: Vučić se raspravljao sa Žaklinom Tatalović o Doljevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare