Foto:shutterstock; Tanjug Jadranka Ilić; Vesna Lalić

Dokumenta do kojih je došao KRIK u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. U istom projektu pominje se i Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, kao i brojni svetski lideri i funkcioneri iz više od 90 država. Kako je preneo Tanjug, Evropska komisija pozvala je nacionalne vlasti i pravosudne sisteme da reguju u konkretnim slučajevima.

”Pozivamo nadležne vlasti na nacionalnim i regionalnim nivoima da reaguju po pitanju individualnih slučajeva, a njihove pravosudne sisteme da ispune svoje obaveze po ovom pitanju”, rekla je portparolka EK Dana Spinat.

U Briselu su rekli da se ”ne bave se pojedinačnim slučajevima”, a da im je ”teško da daju sveobuhvatni odgovor” kada je reč o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima. Navodi se da je u pitanju ”međunarodna istraga spolja” koju EU prati sa interesovanjem jer se bavi pitanjima koje su za Brisel od velike važnosti.

”Borba protiv zloupotreba i izbegavanja poreskih obeveza sada bitnija nego ikada kako bi se troškovi nastali kao posledica pandemije Kovid-19 ravnomerno podelili među poreskim obveznicima i time ojačao privredni opravak”, zaključuju u Komsiji, a preneo je Tanjug.

Milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija otkrili su tajne 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država.

Novinarsko istraživanje  otkriva sakrivene poslove kralja Jordana, predsednika Crne Gore, Ukrajine, Gabona, Kenije i Ekvadora, premijera Češke Andreja Babiša, bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, čileanskog predsednika Sebastijana Pinjera i brojnih drugih, kao i funkcionera iz Srbije.

Dokaz da je Mali kupio 24 sata

Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Podsećamo, novinari KRIK-a su još 2015. objavili da je Mali kupio 24 stana, ali je on to demantovao navodeći da je kupio jedan stan, uz napomenu da ne stoji iza dve ofšor kompanije, „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“ koje su kupile preostala 23 apartmana.

Sada, šest godina kasnije, u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavila su se dokumenta procurila iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.

Petrović krio vlasništvo nad kompanijom sa Devičanskih ostrva

U Pandorinim papirima pominje se i Nikola Petrović, Vučićev kum i bivši direktor Elektromreža Srbije. U tekstu OCCRP-a navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa britanskih Devičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće „Fidinam and Alcogal“.

Navodi se da prilikom osnivanja kompanije, Petrović nije obavestio Alcogal da bi se mogao smatrati politički eksponiranom osobom, iako je toliko blizak sa predsednikom, a to je naveo i njegov advokat (da nije politički eksponirana osoba).

Međutim, nakon formiranja kompanije, Alcogal je otkrio njegovu političku poziciju i zatražio bankovno referentno pismo.

U tekstu se dalje navodi da je švajcarska advokatska kancelarija odbila ovaj zahtev konsultantske kuće, nudeći da sami napišu referentno pismo, što je Alcogal prihvatio.

Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srpskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže, navodi se dalje u tekstu u kom se ističe da im Petrović nije odgovorio na postavljena pitanja.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare