Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je on, tokom posebne sednice o Kosovu Skupštini Srbije, "krčio put budućnoj Srbiji" koja će, kako je rekao, da se suprostavi i levici i desnici.

U srpskim političkim krugovima se već neko vreme spekuliše da će Aleksandar Vučić ne samo otići sa čela Srpske napredne stranke, već će i formirati novu političku partiju ili pokret. Mada ovakav razvoj događaja deluje neverovatno, Vučić uporno najavljuje osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni. Ipak, pitanje je da li je on spreman ode sa čela partije i rasformira SNS, najmoćniju političku stranku u poslednjih 20 godina. Vučić tvrdi da jeste.

Pročitajte još...

Ono što je, međutim, interesantno, to je da je predsednik  temu Evroprajda iskoristio kako bi govorio o svojoj budućoj političkoj organizaciji.

“Ne mogu da razumem da je neko dao sebi pravo da šeta, a ovim drugima ne dozvoljava. Ne mogu da razumem ni ove druge koje lepo zamolimo da nam učine ovog puta… A oni kažu: “A, ne, ne… Baš nećemo da ti učinimo’… Pa će onda da uzmu da vređaju Anu (Ana Brnabić prim.aut) da je bednica i tako dalje. Onda razumete u stvari zašto sam ja u Skupštini u ova dva dana krčio put budućoj, slobodnoj, pristojnoj Srbiji, koja će da pobedi ta dva ekstremna politička dela – i na levici i na desnici”, rekao je Vučić.

Podsećanja radi, šef naprednjaka u utorak i  sredu učestvovao na posebnoj sednici Skupštine Srbije gde je poslanicima preznetovao izveštaj o pregovorima sa Prištinom. Tokom čitavog vremena, on je insistirao na tome kako je „sam protiv svih“, iako je upravo on taj koji je odlučio da se predstavnici Vlade Srbije, pod obrazloženjem da su u tehničkom mandatu, ne pojave na sednici. Narativ „sam protiv svih“ Vučić je kasnije iskoristio kako bi govorio o tome da je on, za razliku od desnice i levice u Srbiji, za normalnu državu koja je u centru i koja nema gazdu ni u Rusiji, ni na Zapadu.

Kako su ranije za Nova.rs rekli izvori z vrha SNS, priča o formiranju nove političke organizacije za sada je na nivou ideje, ali da se traže modaliteti za njeno formiranje. Sagovornici Nova.rs ističu da Goran Vesić, bivši zamenik gradonačelnika, već radi na osnovama nove organizacije.

„Ako bude pravio nešto to će biti nalik Savezu za Srbiju. Dakle, napraviće neku krovnu organzaciju, pozvaće ‘sve koji vole Srbiju’ da se pridruže. Napraviće neki statut i to će biti priča“, rekao je naš sagovornik.

Na dodatno pitanje da li je tačno da će novi članovi Vlade Srbije biti deo tog novog Vučićevog pokreta, sagovornik Nova.rs je naveo da će neki od njih svakako tu biti, ako se formira nova organizacija, ali na treba isključivati ni mogućnost da poziv bude upućen i pojedinim predstavnicima opozicije.

“Vučićev poziv je odraz potrebe da dođe do ukrupnjavanja političke scene u situaciji kad državi prete brojni izazovi. On će taj poziv, ako se odluči na formiranje organizacije, sigurno uputiti ljudima iz opozicije za koje proceni da imaju uticaj i da mogu da doprinesu radu novog pokreta”, zaključio je naš sagovornik.

Podsetimo, dnevni list „Danas“ objavio je da, shodno ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju novog političkog bloka, ubrzano radi na stvaranju organizacije čiji je radni naziv “Moja Srbija” sa ciljem rebrendiranja Srpske napredne stranke kako bi mogla nesmetano da deluje u novim uslovima i obezbedi kontinuitet vlasti.

BONUS VIDEO: Udarac za Vučića u Skupštini Vi ste se napili od sreće kad je ubijen Đinđić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar