Foto: Printscreen Happy/Ćirilica

U finišu predizborne kampanje presednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na televiziji Hepi i tom prilikom izgovorio najmanje tri vrlo problematične rečenice. Da poštuje zahtev da ne vodi funkcionersku kampanju, da ne vidi razlog za proteste protiv kineske kompanije Ziđin, te da je kampanja Srpske napredne stranke čista.

Realno stanje stvari izgleda ovako…

Proteklog meseca predsednik Srbije, a ujedno i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić gotovo svakog dana je otvarao neku fabriku ili bolnicu, udarao kamen temeljac ili bio u poseti radnicima da ih pita da li im nešto treba. Samo nekoliko sati kasnije u istim mestima nastupao je kao predsednik SNS i držao miting. Na taj način vodio je funkcionersku kampanju, koja se protivi Ustavu i zakonima ove države, što je potvrdila i Transparentnost Srbija. Njihov izveštaj kaže da je kampanju obeležila intenzivna funkcinerska kampanja, veće učešće državnih funkcionera u stranačkim aktivnostima nego u prethodnim izbornim ciklusima i medijska dominacija Aleksandra Vučića i njegove liste kroz kombinaciju funkcionerske kampanje, izjava i gostovanja na televiziji i oglavašavanja.

To je bilo to

To je bilo propraćeno satima i satima direktnih prenosa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a zatim i brojnim prilozima u njihovim dnevnicima. A to je prostor koji Aleksandar Vučić kao predsednik SNS ne bi mogao da dobije u medijima u toku obaveznog izbornog marketinga.

Klinički centar Srbije, otvaranje, završena prva faza radova, svečano otvaranje, KCS, zgrada
Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon mesec dana zloupotrebe funkcije predsednika države zarad prikupljanja glasova Srpskoj naprednoj stranci, Aleksandar Vučić poručuje – evo neću više.

U emisiji Ćirilica na televiziji Hepi, Vučić je rekao da poštuje zahtev da ne vodi funkcionersku kampanju i napominje da to ne radi već 10 dana.

„Poslednji događaj bilo je otvaranje brze pruge i dan posle toga još nešto i to je bilo to. To ću i dalje da poštujem. Sve ono što nisu poštovali oni drugi ja ću da poštujem”, rekao je Vučić.

Nula štetnih čestica, al zamalo

Predsednik Srbije pričao je, između ostalog, i o uglju i struji, ali i o nuklearnim elektranama. Govoreći na ovu temu dotakao se i kineske kompanije Ziđin.

“Zamislite, pre neki dan su organizovali protest protiv Ziđina, kažu da ne valja vazduh. A oni grade novu topionicu, imaće nula tih štetnih čestica. Prosečna plata tamo je 110.000 dinara. To je najveći izvoznik Srbije. Kažu ne valja nam Kina”, rekao je Vučić.

Foto:N1

A situacija na terenu izgleda ovako. Kineska kompanija Ziđin preuzela je RTB Bor kao većinski vlasnik 18. decembra 2018. godine. Od tog dana u Boru je koncentracija sumpor dioksida (SO2), kao i teških metala (arsen, kadmijum, olovo, živa) drastično povećana.

Kako su navodili stručnjaci za Nova.rs, rekord u prekoračenju sumpor dioksida je 5.000 mikrograma po metru kubnom vazduha, od dozvoljenih 250. Rekord arsena je 200 puta preko zakonom dozvoljene granice.

Epilog je da državna zdravstvena studija, malo sakrivena na sajtu Batuta upozorava na drastično povećanje broja maligniteta u Boru u odnosu na druge gradove Srbije. Takođe, kaže i da je životni vek u Boru skraćen za 10 godina.

CINS je otkrio da je čak i Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020.

Zbog svega toga predsedniku Srbije ne bi trebalo da bude čudno što se organizuju protesti protiv Ziđina, jer zaista vazduh ne valja. Najblaže rečeno.

Čista kampanja i pesnice

“Ponosan sam na činjenicu da je naša kampanja čista, i da ne pravimo filmove o političkim protivnicima”, naveo je dalje predsednik Vučić.

Kao da smo za samo nekoliko dana uspeli da zaboravimo na napad predstavnika SNS na aktiviste Stranke slobode i pravde, na kojem je bilo pesničenja i rascepanih usni.

Foto: Stranka slobode i pravde

“Jednom aktivisti je rasečena usna, a sve na očigled predsednika Opštine Grocka, Dragana Pantelića, koji je sve ćutke pratio da bi posle 15 minuta pozvao na smirenje i ponudio Draganu Đilasu, koji odavno nije bio tu, da se i on obrati“, navedeno je iz SSP nakon napada i objavljenog snimka.

Isto kao i na spotove koje su protiv opozicionih političara, ali i novinara puštani na televiziji Pink, ali i na Tviter profilu predsednice Vlade Ane Brnabić. Spotovi neodoljivo podsećaju na onja koji je ne tako davno objavljen na istoj televiziji protiv kosovskog političara Olivera Ivanovića. Nedugo potom, Ivanović je ubijen.

Brnabić je, naime, nedavno na svom Tviter profilu objavila video u kojem se obračunava sa liderom SSP DRaganom Đilasom. Tek kad je premijerka objavila ovaj spot, on je emitovan i na televiziji Pink.

Ista televizija nakon toga je u Nacionalnom dnevniku emitovala video snimak u trajanju od 21 minuta u kojem se političari opozicije, novinari i urednici medija koji se usuđuju da kritikuju vlast, stavljaju u isti koš sa vođom kriminalne grupe Veljkom Belivukom. Svi zajedno označeni su kao saradnici u pripremi ubistva predsednika države Aleksandra Vučića i njegove porodice.

BONUS VIDEO: Funkcionerska kampanja – otvaranje fabrika koje rade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar