Aleksandar Vucic
Foto:Shutterstock/Filip Krainčanić/Nova.rs

Punih devet godina aktuelna vlast u Srbiji priča o kosovskom problemu. Dijalog sa Prištinom otegao se u nedogled, a uoči svake runde razgovora spominju se rešenja. Samo nikako da čujemo koja. I kad zaliči da imamo neku opciju, ubrzo je demantuje isti onaj od koga je i potekla - Aleksandar Vučić. Zato danas nismo ni pedalj bliže bilo kakvoj ideji oko toga šta se tačno nalazi na stolu.

Napraviti retrospektivu izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića na temu dijaloga sa Prištinom zahtevan je posao.

Ako se isprate izjave glavnog pregovarača srpske strane ta rešenja su išla od nikada neću priznati nezavisnost Kosova, preko priča o podeli i razgraničenju, do kompromisa i izjave da će to učiniti “neko posle njega”. Šta je plan ili bar ideja, do danas je ostalo misterija.

Čini se i samom Vučiću.

Ovako je počelo…

Nakon pobede SNS na izborima 2012.godine Vučić je rekao da će politika nove Vlade prema Kosovu biti nepriznavanje nezavisnosti.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

“Neće biti lako i jednostavno jer se prethodna Vlada već obavezala da ispuni određene stvari, naš posao je da te stvari implementiramo, a ono što nije ostaje na nama da razgovaramo i pronalazimo najbolje rešenje u interesu građana Kosova i Srbije“, rekao je Vučić.

Godinu dana kasnije, 2013. godine tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je predstavnicima kosovskih Srba u severnoj Mitrovici da je nedavno postignuti briselski sporazum sa Prištinom težak, ali jedini moguć.

„Sporazum je jedini način da Srbija opstane, Srbija nema drugi narod i neće da izmišlja drugi narod”, poručio Vučić i dodao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Sporazum je, kako je tada istakao, najbolji i najpametniji način da se spreči stvaranje velike Albanije, a garant sprovođenja sporazuma je Evropska unija.

Za podelu ili protiv nje

Zatim se u priču o rešavanju kosovskog pitanja, 2015. godine umešao termin “podele”.

Prvi ga je u javnosti spomenuo tadašnji potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Na molbu da prokomentariše Dačićevu izjavu da je najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju podela, Vučić je rekao da”samo ujedinjeni možemo postići očuvanje državnog i nacionalnog interesa, kao i ekonomski prosperitet”.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Onda je 2017. godine rekao:

“Dve stvari su veoma važne. Prvo, mislim da ćemo teško doći do tog rešenja (za Kosovo i Metohiju), veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vredi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše dece”, rekao je Vučić.

Te iste godine Vučić je komentarisao predlog američkog republikanskog kongresmena Dejne Rorabahera o razmeni teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije i rekao da je to samo pokušaj traženja drugih rešenja, ali da Srbija ima svoj Ustav koji jasno govori o integritetu.

O rešenju u aprilu

Sledeća 2018. godina počela je obećanjem sada predsednika Aleksandra Vučića da će o rešenju za Kosovo reći šta misli krajem aprila.

„O rešenju za Kosovo reći ću šta mislim krajem aprila”, poručio je Vučić i dodao da su ideje o podeli i sličnim modelima – neozbiljne.

“I ja ću to da objavim krajem aprila, jer mislim da treba da imamo ideje i pozitivan pravac u rešavanju tog pitanja”, rekao je Vučić gostujući na TV Hepi, a zatim napomenuo da je pocepao više takvih papira, koji su nudili rešenja.

U aprilu se nije desilo ništa.

Godinama zagovaram razgraničenje

Sledeće godine pojavljuje se novi termin – razgraničenje.

Glavni zagovornik bio je Vučić. Uz pretnju da ćemo u suprotnom uskoro morati da branimo Vranje.

“Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas. U obraćanju koje ću imati sve podatke ću izneti’, rekao je Vučić komentarišući otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija u kojem je istakao da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba iz južne pokrajine i stradanja kulturne baštine.

Rekao je Vučić i da njegova ideja o razgraničenju nije ništa novo i da tu opciju “zagovara godinama”.

“Mnogo puta sam pričao o tome, to nije ništa novo, a to što neki zbog svoje savesti u tome vide svakojaka čuda i što imaju pokvarenu maštu, to već ne razumem”, rekao je tada Vučić.

Prilikom otvaranja fabrike u Zrenjaninu, Vučić je rekao da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova.
“Daleko smo mi od toga… Daleko smo mi od bilo čega”, rekao je predsednik.

Normalizacija ili konflikt

Posle šest godina pauze Vučić je 2019. godine prvi put u Skupštini Srbije predstavljao izveštaj o dijalogu sa Prištinom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nakon sedam godina pregovora sa Prištinom mogu da vam kažem da nismo izgubili ništa od onoga što je već bilo izgubljeno i nismo trgovali ni sa čim što odavno neko nije prodao, rekao je predsednik.

Dodao je i da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom, a to su normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

„Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu“, rekao je tada Vučić.

Građani odbili plan o Kosovu koji nikad nisu videli

U međuvremenu je predsednik više puta ponovio da ima plan o Kosovu ali da su ga građani odbili.

Rekao je da su jedino Dobrica Ćosić, Zoran Đinđić i on predlagali neki plan za rešenje kosovskog problema.

Usledilo je zatim pitanje novinara da objasni koji je to njegov konkretan plan a zatim i odgovor Vučića:

„Ne mogu. Nijedan!“.

Došli smo i do 2021. Godine.

Priznaće ga neko drugi

Uoči nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu, Vučić je rekao da će nakon sastanka, tačnije 22. juna ponovo parlamentu podneti izveštaj o Kosovu.

Ovom prilikom predsednik je otišao korak dalje i kazao da nikada neće priznati Kosovo, ali da će to uraditi neko posle njega.

„Nisam dezerter, neću da pobegnem niti potpišem priznanje, to će učiniti neko posle mene, ali narod ne možemo da obmanjujemo pričama kako je situacija idealna“, rekao je Vučić.

Kompromis, ali šta je kompromis

Rekao je i da smatra da je kompromis jedino rešenje, ali nije znao da kaže šta kompromis podrazumeva.

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Kompromisno rešenje je jedino moguće. Ako me pitate šta je kompromis – ne znam. Ako ne dođemo do kompromisa, ostavićemo ovaj problem generacijama koje dolaze“, rekao je Vučić.

Pominjao je i “mrtvu decu i sanduke”.

“Pregovori moraju da postoje kako bismo u budućnosti došli do kompromisnog rešenja. Ako ne dođemo do kompromisa, onda neko može da odmrzne taj konflikt. Tad neće biti pitanje ko je jači i ko ima više oružja, već ko ima pravo da vraća decu u mrtvačkim sanducima“, rekao je on, a naknadno dodao:

„Kad država bude pozvala, moja deca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vraća Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih voleo drugu decu da vraćam“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare