Foto: Medija centar Beograd

Poseta i pomoć koju je u Novi Pazar odneo predsednik Aleksandar Vučić u pravnom smislu nije politička kampanja, kaže direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

On kaže da je, inače, svaka aktivnost onoga ko vodi državu – politička aktivnost, ali smatra da treba praviti razliku u odnosu na to kakve poruke se tom prilikom šalju.

„Dobro je da se u nekom trenutku i ovako jaka i jasna poruka pošalje, naročito multietničkoj sredini, koja je imala probleme u prošlosti, ali koja i sad ima jake probleme kada je reč o borbi sa Kovidom 19“, rekao je Antonijević za Tanjug, povodom poruka predsednika Vučića, koji je, inače, juče rekao da smo svi zajedno u borbi protiv pošasti koja nas je zatekla i da je ponosan što se u Srbiji ne pravi razlika između Srba i Bošnjaka.

Antonijević objašnjava da su u ovom trenutku sve predizborne aktivnosti obustavljene, tako da i zakon koji bi regulisao političku kampanju nije onaj koji se odnosi na aktivnosti bilo koga od funkcionera i zvaničnika.

U tom smislu, jučerašnja poseta Vučića Novom Pazaru, sa pravne strane, ne može da se gleda kao nešto što je predizborna aktivnost ili nešto što bi potpadalo pod zakon koji ta pitanja reguliše, dodao je Antonijević, komentarišući različite „tonove“ koji su usledili nakon posete predsednika Novom Pazaru.

On ističe da je drugo pitanje same poruke koja se time šalje.

„Tako da, ako je poruka vezana za situaciju sa epidemijom u samom Sandžaku, u Novom Pazaru – to je nešto što svakako treba iz tog ugla gledati“, kaže Antonijević.

Veruje, dodaje, da to neće biti praksa i da se neće u svaki grad na ovakav način donositi oprema.

Smatra i da je potrebno jasno napraviti razliku između ličnog čina i aktivnosti i onoga što se radi zahvaljujući budžetu države za prikupljanje sredstava, kako cela podrška, bilo kom gradu i bolnici, ne bi bila shvaćena kao lična podrška, već kao podrška koju država daje svakom građaninu.

Gradonačelnik Novo Pazara Nihat Biševac danas je razrešio dužnosti pomoćnika gradonačelnika Emira Ašćerića.

“Smatram da je nedopustiovo da u ovom trenutku bilo ko politizuje apsolutno svaki napor koji se čini na prevazilaženju trenutnog stanja i zbog toga sam jutros doneo odluku da u skladu sa Statutom Grada Novog Pazara razrešim dužnosti Emira Ašćerića, dosadašnjeg pomoćnika gradonačelnika”, navodi se u saopštenju Biševca.

On je pozvao Stranku demokratske akcije, iz koje dolazi Ašćerić, da predloži drugog kandidata za tu odgovornu dužnost i važnu funkciju.

Ašćerić je za Nova.rs danas izjavio da je njegova smena primer šta se događa sa ljudima koji iznose svoje mišljenje i da je odluka o njegovom razrešenju donešena jednostrano. Ašćerić je prethodnog dana na svom Fejsbuk profilu kritikovao posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovom gradu, koju je okarakterisao kao brutalnu političku kampanju.

„Onemogućena mi je sloboda govora. Ja sam na Fejsbuk profilu napisao status gde sam ukazao na funkcionersku kampanju. Bez ikavkog vređanja, bez povrede bilo čijeg integriteta. Taj status je veoma brzo postao viralan i to je izazvalo gradonačelnika Biševca da mi uruči rešenje o smeni. Iz privatnog razloga mi je zabranjeno da govorim da sam protiv ovakvog vođenja kampanje“, istakao je Ašćerić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram