Foto:TANJUG/ IRFAN LIČINA/ bs

Dodeljivanje respiratora bolnicama lično od predsednika Srbije predstavlja izbornu kampanju u kojoj se Aleksandar Vučić predstavlja kao spasilac od čijih akcija zavisi ishod borbe sa koronavirusom, ističu sagovornici portala Nova.rs.

Iako je ranije potvrđeno da su stigli u Srbiju, respiratori namenjeni bolnici u Novom Pazaru dostavljeni su tek po dolasku predsednika Aleksandra Vučića. Ovo nije jedini slučaj u kojem se prvi čovek države označava u javnosti kao najzaslužniji za to što su u našu zemlju stigli respiratori. Ranije je direktor Kliničkog centra Srbije, Milika Ašanin objavio da je u tu ustanovu stiglo pet novih respiratora, te da mu nije jasno kako je Vučić uspeo da ih nabavi.

„Na znam kako je predsednik nabavio i poslao nam ove najsavremenije nemačke respiratore“, rekao je Ašanin nedavno na televiziji Pink.

Za profesora na Fakultetu političkih nauka Đorđa Pavićevića, uručivanje respiratora lično od predsednika države nesumnjivo je izborna kampanja, koja je ujedno i zdravstveni rizik.

„Oni se izlažu na taj način riziku. Ne samo predsednik koji ide u Novi Pazar već čitava njegova pratnja. Njegovo prisustvo neće doprineti boljem i efikasnijem lečenju građana. Ideja da se svuda pojavljuju i da rešavaju probleme deo je političke kampanje, ali predstavlja i zdrastveni rizik“, navodi on.

Pavićević je dodao da sprovođenje ovakvih akcija predstavlja način na koji se vladajuća stranka (SNS) i njen lider pripremaju za izbore koji će uslediti odmah po okončanju vanrednog stanja.

Foto: Medija centar Beograd

 

„Predsednik je rekao da će on imati sastanak sa strankama koje će izlaziti na izbore i da je ostalo 43 dana kampanje. Iako oni navode da je prekinuta izborna kampanja u vreme pandemije koronavirusa, ona sve vreme traje“, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka.

Politikolog Vuk Velebit napominje da je Vučić pronašao način da se nametne u medijima, uprkos činjenici da je svuda u svetu koronavirus tema broj jedan.

„To radi kako bi u očima građana bio jedini koji je uvek tu za Srbiju. Da je on taj koji spašava i nabavlja sve što je potrebno. Imajući u vidu da će posle vanrednog stanja uslediti izbori, sigurno je da kod njega postoji namera do dobije što više iz ove situacije“, objašnjava Velebit.

Foto:N1

 

Prema njegovoj oceni, Vučić koristi mogućnost da gde god je to moguće sebe predstavi u najboljem svetlu u kontekstu aktuelne krize.

„On će to i dalje iskorišćavati, jer je svestan da je ova epidemija veliki test za njega i njegovu vlast“, ističe Velebit.

Ljajić pohvalno: Prva poseta Vučića od počekta krize – poruka da nismo sami

„Donacijom respiratora Novom Pazaru država je poslala poruku da nijedan deo Srbije nije zaboravljen i zanemaren u ovom teškom trenutku, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i istakao da je Novi Pazar prvi grad koji je predsednnik Aleksandar Vučić posetio od nastupanja krize i da će Novopazarci to znati da poštuju i vrednuju.

Ljajić je posle zvanične isporuke 13 respiratora Opštoj bolnici u Novom Parazu, rekao da je svaka poseta Vučića tom gradu do sada bila obeležena završetkom nekog projekta ili najavom novog, ali da je današnja poseta važna ne samo zbog značaja pomoći u medicinskoj opremi.

„Ovo je prva poseta predsednika Republike od nastupanja krize sa koronavirusom van Beograda, prva poseta jednoj opštini i gradu. To će građani Novog Pazara znati da cene, poštuju i da na adekveatan način vrednuju“, rekao je Ljajić.

Pored toga što je u izbornoj kampanji, prema oceni Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, predsednik Srbije zloupotrebljava svoju poziciju i situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

„Dodatan nivo zloupotrebe predstavlja to što se sve ovo radi u vreme vanrednog stanja i vrlo opasne pandemije koja je pogodila celu zemlju. Ako vi u takvoj situaciji imate predsednika i ostale zvaničnike koji rade na sopstvenoj političkoj promociji, onda je zlopotreba slaba reč za takvo ponašanje“, smatra Popović.

„Predsednik ne govori o opoziciji i nezavisinim medijima, ali orkestrira napade na njih“

Popović objašnjava da rejting upravlja svim Vučićevim potezima, te da je to slučaj i u trenutnoj situaciji.

Foto;N1

 

„Vanredno stanje je za građane, a za njega je redovno. On radi sve što je radio i dok nije bila ova situacija –  zloupotrebljava državne resurse, pravi  sopstvenu i promociju svoje političke partije sa mesta koje bi trebalo da simobolizuje jedinstvo čitavog naroda. Ja sam siguran da će se njihove aktivnosti intezivirati kako se budemo bližili kraju vanrednog stanja“, navodi on.

Vuk Velebit objašnjava da je prvi čovek države, iako ističe da se ne bavi politikom dok traje kriza, raspodelio uloge tabloidima da vode kampanju protiv njegovih političkih protivnika i pojedinih novinara.

„Oni to rade umesto njega, kako bi se on predstavio kao neko ko se drži po strani i koga politka ne zanima, već samo dobrobit naroda. Mi vidimo da se Vučić i cela ta garnitura opet više bave sobom i politikom, nego što se ozbiljno bave krizom“, naglašava Velebit.

Za Đorđa Pavićevića činjenica da je Vučić odlučio da ne govori o svojim političkim protivnicima za vreme epidemije koronavirusa, ne znači da njegova stranka i mediji koji su mu naklonjeni neće to činiti.

„Ne mora on lično da se bavi političkim protivnicima ima drugih koji će da napadaju njih i novinare umesto njega. SNS želi da sakupi svaki poen, bilo da time sanira štetu, kao što je bio slučaj sa propagandnom akcijom nakon natpisa o stanju u KC Vojvodine ili na banalnim primerima kad premijerka kritikuje ljude koji aplaudiraju medicinskim radnicima. Sve što nije pod njihovom kontrolom i ne treba se dešava, zato što ima dimenziju da ide mimo političkih i stranačkih kanala“, zaključuje Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram