Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se bliži termin izbora, tako i država, odnosno vlast oličena u Srpskoj naprednoj stranci biva sve izdašnija kad je u pitanju novčana pomoć građanima. Tokom svog nedavnog gostovanja na televiziji B92, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u ponedeljak na račun građana leći po 30 evra, ali je ujedno i obećao brojne finansijske injekcije za najstariju populaciju u zemlji. U decembru stiže 20 evra a krajem februara još 20.000 dinara.

Pročitajte još...

Imajući u vidu da su penzioneri najverniji birači predsednika Srbije i njegove Srpske napredne stranke, Vučić se potrudio da nove mere pomoći u najvećoj meri budu usmerene kao najstarijim građanima.

A kako bi finansijska pomoć ostala u svežem sećanju birača, dinamika isplate je brižljivo isplanirana – iz meseca u mesec. Neposredno pred izlazak na birališta, građanima će se uvećavati saldo na bankovnom računu.

Za početak svima po 30 evra

Predsednik Srbije najpre je najavio isplatu 30 evra pomoći od danas za više od 5,7 miliona građana. Istovremeno stiglo je i obećanje da će se država povećati plate i penzije nakon 01. jaunara 2022. godine i na taj način čestitati narodu Novu godinu.

„U ponedeljak idemo sa isplatom od 3.520 dinara za ukupno 5.760.000 ljudi, od toga su većinom penzioneri i drugi koji dobijaju taj novac na svoje račune ili kuće, a još gotovo četiri miliona ljudi, dobiće taj novac u utorak i sredu“, rekao je Vučić na televiziji B92.

U decembru svi koji su se prijavili, a mogu još da se prijavljuju, dobiće, najavio je Vučić, još po 20 evra.

„U uslovima korone i velike krize, ne možete da pravite rast kakav biste želeli. Plate će od 1. janura rasti između 7 i 8 odsto u javnom sektoru. Prosečno, ne računajući minimalnu, to će biti oko 7,40. Od osam odsto povećanje će imati zdravstveni radnici, pripadnici vojske i radnici u socijalnoj sferi“, istakao je on.

Zatim se predesednik osvrnuo i na penzije, koje će, kako je najavio, istovremeno biti uvećane za oko 5,5 odsto.

Tom prilikom, Vučić je dodao i da je doneta odluka da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto za ljude sa najnižim primanjima, uz podsećanje da će penzioneri krajem februara(mesec i po dana pred izbore) dobiti po 20.000 dinara.

Ćulibrk: Pomoć se daje uoči izbora kako se ne bi zaboravila tokom glasanja

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika “NIN” Milan Ćulibrk u razgovoru za Nova.rs ističe da je veoma zanimljiv tajming najavljene finansijske podrške građanima.

Pročitajte još...

“Podsećam da je i prva tura pomoći, koja je uplaćivana prošle godine, bukvalno legla nekoliko nedelja pre junskih izbora. Ovo posebno važi za najavljenih 20 hiljada dinara u februaru svim penzionerima. Vlast se ne obazire na kritike ekonomista, koji navode da takva linearna davanja nisu dobra i da nemaju nikakvo ekonomsko i socijalno opravdanje”, napominje Ćulibrk.

Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Naš sagovornik dodaje da to što će pomoć penzionerima pratkično biti uplaćena u vreme kampanje, krajem februara, ukazuje da se to čini kako građani ne bi zaboravili ko im je novac dao.

“To je taman na vreme da ljudi imaju narednih mesec dana u mozgu da tih 20 hiljada dinara potroše. Koliko god da to deluje kao mala cifra, trebalo bi imati u vidu da skoro 800 hiljada penzionera prima mesečno manje od 25 hiljada dinara. Oni će praktično, u odnosu na ono što redovno dobijaju, tog meseca imati duplo više novca. Oni to tretiraju kao da im je neko to poklonio, a ne kao pozajmicu koju ćemo svi morati da vraćamo sa kamatom”, navodi Ćulibrk.

Ilić: Davanja se nameštaju godinama

S druge strane, politikolog Vujo Ilić smatra da sva prethodna socijalna davanja nisu bila predvidiva i neregularna. On dodaje da je, od kad je počela epidemija koronavirusa, sve postalo dodatno komplikovanije.

Vujo Ilić Foto: Nova S

“Od kad je krenula korona sve je postalo siva zona. Ovde nisu u pitanju programska davanja i baš zato što nema predvidivosti. Zato ta pomoć može da se namešta na takav način, odnosno da budu nekoliko meseci pre izbora. Ranije su vanredna davanja bila pre kraja godine, a sad, koliko čujemo, ona će biti početkom godine. Upravo je to indikator da se sve usklađuje sa tim kad će biti raspisani izbori”, zaključuje Ilić.

BONUS VIDEO Vučić kao inženjer

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar