Vučić i Belivuk Foto:Nova.rs

Svedočenje Veljka Belivuka, vođe klana koji se sumnjiči za niz otmica i ubistava, u svom iskazu tužiocu Specijalnog tužilaštva koje ekskluzivno objavljuje KRIK, potvrdio je medijska saznanja i spekulacije javnosti o svojoj vezi sa vladajućim SNS-om i predsednikom Vučićem. Tri ključne „usluge“ koje je Belivuk obavljao za Vučića su: kontrolisanje „južne tribine“ Partizana; razbijanje protesta protiv Vučića prošlog leta; zaustavljanje bunta taksista protiv vozača „CarGo“.

Belivuk je, naravno, okrivljeni u postupku i kao takav može se braniti lažima. Čak i ako je lagao u svom svedočenju postupajućem tužiocu, o većini „usluga“ koje je, po svojim rečima, činio za Vučića i stranku, nezavisni i istraživački mediji već su izveštavali.

Problemi sa tribinom

Najpre, Belivuk je, kako piše KRIK, iskaz počeo tako što je rekao da će izneti ono što zna o svojim vezama sa političarima koji su mu, nakon hapšenja, okrenuli leđa. Najpre je govorio o tome da je član SNS-a od 2011. godine, a da mu je član navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, 2017. godine rekao da će mu biti veza sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koga su i on i Rošavi zvali „šef“.

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili.”

Kako je rekao u iskazu, kada je „izgubio poverenje“ u Vidojevića, Belivuk se sastao sa šefom Izvršnog odbora SNS-a Darkom Glišićem u Ubu.

Belivuk tvrdi da se potom sreo i lično sa Vučićem, i to u privatnom stanu na Zvezdari. Navodno je predsednikovo obezbeđenje čekalo ispred, dok je Vučić sam sa Belivukom i Miljkovićem razgovarao u stanu.

„Bile su razne teme tu i bilo je još par tih sastanaka. Još na prvom sastanku nam je rekao da će viđanje naše biti maksimalno smanjeno, koliko god može, da ne bismo ugrozili ni njega ni sebe zbog političke situacije“.

Sastanak s Vučićem

Belivuk tvrdi da je na tim sastancima Vučić od njega tražio različite stvari.

Jedna od konkretnih usluga koju Belivuk opisuje u svojoj odbrani je to da je navodno doprineo da se ne održi jedan od zakazanih protesta taksista koji su se pobunili protiv konkurentske aplikacije za prevoz „CarGo“.

„Omogućavali smo to nepevanje, neskandiranje njemu, njegovim članovima porodice, njegovim prijateljima, nedizanje parola, nedolaženje (huligana) na gej parade, pojavljivanje na (SNS) mitinzima, kako bi se omasovio skup. On je zamolio da utičem na taksiste da se (protest) ne održi, zato što je ‘CarGo’ prijateljska firma. Ja sam pitao: ‘Kako mogu Ustaše, Hrvati u prevodu, da budu prijatelji?’, pošto je u novinama bilo da je to njihova firma. On je rekao da ne lupam gluposti kad ne znam, da je brat premijerke Ane Brnabić učestvovao u razvoju tog programa i da moramo Ani da pomognemo jer ona dosta čini za porodicu i za samu zemlju, što smo mi i učinili, štrajk nije ni održan.“

Naveo je još nekoliko usluga koje je njegova grupa navodno učinila za Vučića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar