Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto: John Thys/Pool via REUTERS

Mapa "Velike Mađarske" u čijem sastavu se našla i Vojvodina ponovo se pojavila na skupu stranke Fides, koju predvodi mađarski premijer Viktor Orban, poznat po svom velikom prijateljstvu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na stranačkom skupu Orbanove stranke Fides, pored slogana Mir i sigurnost, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto održao je govor ispred mape na kojoj se nalazi teritorija Vojvodine, jedna od onih čiji je deo Mađarska posle raspada Austro-Ugarske izgubila podelom u Versaju.

Ovo nije prvi put da Orban pokazuje pretenzije prema teritoriji Srbije, jer je i ranije podržavao kartu „Velike Mađarske“, koja uključuje velike delove sadašnje Srbije, Rumunije i Slovačke, kao i severnu polovinu Hrvatske – teritorije koje su sve izgubljene Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine.

Tako se na spomeniku koji je Orban otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke nalazi mapa ovakve Mađarske, ali je tada izostala reakcija zvaničnika Srbije, a tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da „Orbanova ploča sa velikom Mađarskom nije pretnja“.

„Ne verujem da je bilo koji Orbanov korak bio neprijateljski prema Srbiji. Ovih dana im je godišnjica nekih događanja i mi kada se sećamo nekih vremena i pokažemo kartu iz Dušanovog vremena to nekog pogađa“, naveo je tada Dačić.

Orban je i 2020. objavio kartu „Velike Mađarske“ uz fotografiju sastanka predsedništva svoje stranke Fides, koji je održan pred velikom uokvirenom kartom „istorijske Mađarske“. On je i krajem prošle godine nosio šal sa nacrtanom mapom velike Mađarske, a koji je nosio na fudbalskoj utakmici.

Inače, mađarski premijer više je puta otvoreno Trijanon upoređivao sa Briselom i optuživao EU antimađarsku politiku, a neretko ističe i kako njegove stavove o politici Evropske unije dele Srbija, Hrvatska i Slovenija, upravo one zemlje čiji delovi se nalaze na mapama koje podržava Orban.

***
BONUS VIDEO: Orban izbegava Zelenskog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar