Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odustao od formiranja "Srpskog bloka", pokreta čije osnivanje je predstavljao kao kontratežu "levim i desnim ekstremima". Kako saznaje Nova, čitav posao odložen je za maj naredne godine, a članstvo će biti ponuđeno i predstavnicima drugih stranaka, istaknutim pojedincima i udruženjima građana. Da od pokreta nije odustao, potvrdio je i lično predsednik Vučić gostujući na RTS-u.

U septembru pompezno najavljivan, u decembru gotovo zaboravljen – tako bi se ukratko mogla sažeti priča o pokretu Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije je govorio o organizaciji koja neće imati „gazdu“ ni na Istoku, ni na Zapadu i koja će navodno imati samo jednu stvar na svojoj agendi – borbu za interese Srbije.

Međutim, informacije o pokretu vremenom su utihnule, dugo se ništa nije pisalo, niti govorilo o njegovom osnivanju. Šta se dogodilo i dokle se stiglo sa ovom „nadstranačkom organizacijom“ koju je Vučić predstavio kao „nikad viđenu stvar“ na srpskoj političkoj sceni?

Pročitajte još...

Gostujući na RTS-u, predsednik je odgovarao i na pitanja vezana za osnivanje nove političke platforme. Vučić je naglasio da je osnivanje novog pokreta za sada samo na nivou ideje.

„Pokret je šira ideja, treba da ga čine druge stranke i pojedinci, kako bi se napravio jasan program. To treba da bude jedna šira ideja na duži vremenski rok“, objasnio je Vučić u četvrtak na RTS-u i dodao da najpre slede izbori na lokalu SNS.

Izvori našeg portala iz vrha vlasti navode da se Vučić na odlaganje formiranja pokreta najviše odlučio zbog toga što u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) slede opšti izbori i da će tek po izboru rukovodstva vladajuće partije ući u proces formiranja pokreta.

„Tek kad stvari postanu jasnije u Srpskoj naprednoj stranci, mi možemo govoriti o novom pokretu. Drugo, Vučić trenutno ima mnogo ozbiljnijih problema i obaveza i ne može da se posveti ovoj temi“, objašnjava naš izvor.

Na pitanje kad bi Vučić mogao da zvanično formira pokret, naš sagovornik kaže da je teško govoriti o konkretnim datumima, s obzirom na spoljnopolitičke izazove koji slede.

„To ne znači da on neće posvetiti pažnju i vreme ovom pitanju. Realno je da to bude u maju naredne godine. Tad bi trebalo da bude gotov sav posao u stranci, a biće i jasnije sve o oko održavanja eventualnih izbora. Ono što mogu sa izvesnom sigurnošću da vam kažem to je da će Vučić pre izbora formirati pokret“, navodi naš sagovornik.

Izvor našeg portala podvlači da osnivanje pokreta neće podrazumevati „gašenje“ Srpske napredne stranke, niti će članstvo u jednoj organizaciji isključivati članstvo u drugoj. Napominje da će mesto u pokretu imati pojedinci, da će članstvo biti ponuđeno i strankama iz vlasti, ali da se očekuje da će u rad biti uključeni i predstavnici različitih udruženja građana. Pokret, kako kaže, verovatno neće imati zvaničnog predsednika.

„Imao ili ne, jasno je da će Vučić biti predvodnik naše organizacije“, objašnjava on.

Šta je Vučić govorio o pokretu

Kad se prvi put pojavila informacija da Vučić planira da formira novu politiku organizaciju, to se pripisivalo njegovoj nameri da se distancira od Srpske napredne stranke. Šef naprednjaka u više navrata je javno govorio o potrebi osnivanja novog političkog bloka, “kome na prvom mestu neće biti ni Istok ni Zapad, već interes Srbije”.

“U narednih šestih meseci planiran je ozbiljan rad na pokretanju velikog i državotvornog pokreta za opstanak i napredak Srbije. Da se suprotstavimo teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale društvo… i verujem da ćemo imati veliku podršku naroda za normalnu i pristojnu Srbiju“, rekao je Vučić i dodao da će takva Srbija brinuti o sebi i svojim nacionalnim i ekonomskim interesima, umesto o drugima.

Kako je ranije objavio dnevni list „Nova“, za koordinatora Vučićevog pokreta viđen je ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, dok je Vladimir Đukanović, funkcioner SNS, sam sebe predstavio kao sigurnog člana ove političke organizacije. Štaviše, Đukanović je pisao i o uslovima za članstvo.

Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“SNS može da bude deo Srpskog bloka samo ako iz svojih redova očisti sve one koji se stavljaju na stranu jedne od strana u globalnom sukobu i za koje očigledno važi da rade za neke druge države, a ne za Srbiju”, pisao je Đukanović na Tviteru.

On je naveo da su na jednom od sastanaka postavili temelje tog Srpskog bloka, te da će se oni distancirati od ekstrema i sa leve i sa desne strane.

Kad je reč o ideološkoj orjentaciji, iz onog što smo mogli čuti novi Vučićev pokret biće na poziciji centra i zalagaće se za ulazak Srbije u EU, ali ne „po svaku cenu“.

BONUS VIDEO Stojanović: Vučić počeo kampanju za izbore 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare