Foto: FoNet/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče obelodanio da je mandatar za sastav nove vlade ponovo Ana Brnabić, izneo je niz pohvala na njen račun, navodeći da je “vredno radila”, “štitila interese zemlje”, “nikome se nije dodvoravala” i “bila je odana Srbiji”. Vučić je, međutim, zanemario da je Brnabić u prethodnih nekoliko godina praktično bila u sukobu interesa, jer je kompanija Aseko, u kojoj je njen rođeni brat Igor Brnabić jedan od direktora, dobijala niz unosnih poslova sa državnim institucijama, pa i sa Kancelarijom za IT, koja je direktno pod njenom nadležnošću.

Ana Brnabić i u naredne četiri godine (ili kraće) biće na čelu vlade Srbije, uprkos nizu afera u koje su bili umešani članovi njenog prethodnog kabineta, ali i njenom evidentnom sukobu interesa, kojim se ozbiljno do sada nije pozabavila nijedna institucija.

Kako je portal Nova.rs pisao, firma Aseko, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra.

Možda je i najsporniji ugovor koji je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila krajem 2019. godine ugovor sa firmom Aseko SEE, jer je upravo premijerka ta koja koja postavlja rukovodice Kancelarije i vodi računa o poslovima koje ona sklapa. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je ta firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Poslovi sa ovom Kancelarijom za IT, međutim, nisu jedini koji je Aseko sklapao sa državnim institucijama.

Svi problematični poslovi Aseka sa državnim institucijama i firmama

Kako je Nova.rs pisao tokom 2019. godine, Aseko je dogovorio i poslovnu saradnju sa Ministarstvom finansija u vrednosti od oko 3,4 miliona evra, a tokom prethodne godine ta firma je sklapala poslove i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge-Ratel, kao i sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije AD Užice.

Aseko je tokom 2018. godine, zajedno sa svojim partnerima, pružio usluge EPS-u, a ta poslovna saradnja koštala je državni budžet više od 11 miliona evra. Godinu dana kasnije  dogovoren je i posao u vrednosti od osam miliona.

Prema podacima do kojih je došao naš portal, Aseko je odrađivao poslove i za operatora distributivnog sistema EPS distribucija D.O.O. Beograd, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Javno preduzeće Pošta Srbije Beograd (Palilula), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Agenciju za privredne registre.

Institucije ne reaguju, a i ne verujemo im

O svemu ovome predsednik Vučić do sada se nije oglašavao, niti su to proveravale nadležne institucije. Zanimljivo je da je premijerka mišljenje o tome tražila od Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, koji uopšte za to nije nadležan, a malo je verovatno da joj to nije bilo poznato.

Takođe, direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović izjavio je da je pre sklapanja ugovora 2019. sa kompanijom Aseko kontaktirao Upravu za javne nabavke koja mu je potvrdila da u tom slučaju nije došlo do sukoba interesa, iako ni ta uprava za to nije nadležna.

„Pošto smo znali da je Igor Brnabić zaposlen u Aseku, da bismo pokazali primer kako se postupa u tim slučajevima obratili smo se Upravi za javne nabavke. Uzimajući u obzir odredbe o sukobu interesa, rekli su nam da sukoba interesa nema i da ugovor može da se zaključi“, rekao je Jovanović.

Brnabić je ranije izjavila da je Kancelarija za IT tražila mišljenje od Agencije za borbu protiv korupcije, ali ih je ona uputila na Upravu za javne nabavke.

Potpuno je nelogično da to učini Agencija, budući da ona jedina nadležna da o tome odlučuje.

O potencijalnom sukobu interesa Brnabić portal Nova.rs pitao je Agenciju, ali nam do danas nisu stigli odgovori.

Najveći problem je što se građani Srbije ne mogu uzdati ni u ocene Agencije, a kako ona postupa najbolje se vidi na primeru Nebojše Stefanovića. Iako su mediji objavili da dokumente iz kojih se vidi da je njegov otac Branko Stefanović bio pravni savetnik GIM-a, firme koja se bavi trgovinom oružja, Agencija je zaključila da on ni na koji način bio angažovan u toj firmi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare