Foto: N1

"Žao mi je što ću da razorčaram jedan deo naše opozicione scene, ali objavljivanje ovog teksta ne predstavlja nikakvu promenu francuske politike prema Aleksandru Vučiću, niti prema Srbiji. Inače, taj tekst nije izazavao nikakve, bar ne otvorene, reakcije u Francuskoj", izjavio je urednik srpskog izdanja lista Le Mond Ivica Mladenović u Danu uživo. Le Mond je, objašnjava on, najrenomiranija i najčitanija francuska dnevna novina, ili jedna od dve najčitanije, i u njoj se mogu naći tekstovi koji brane najrazličitije, pa često i kontradiktorne pozicije.

Podsetimo, ugledni francuski dnevni list Mond objavio je tekst pod naslovom ,,Organizovani kriminal u srcu državnog sistema“, u kojem se govori o tome kako su srpske i crnogorske kriminalne grupe učestvovale u trgovini droge poreklom iz Južne Amerike koja se dopremala do čitave Evrope, a sve u sprezi sa zvaničnim vlastima. Posebno se ističe brutalnost njihovih međusobnih sukoba, koji su počeli 2014. godine, a intenzivirani 2016. nakon ubistva Aleksandra Stankovića. U tekstu se naglašava uloga braće srpskog i crnogorskog predsednika, Andreja Vučića u Beogradu i Aca Đukanovića u Podgorici.

„Kada je reč o reakcijama na tekst koji je objavljen pre pet dana, moj glavni utisak je da je on izazvao isključivo veću pažnju u Srbiji, i to u opozicionom i intelektualnom političkom polju. Osim toga, deluje mi da i naši progresivni mediji malo projektuju medijsku situaciju iz Srbije na Francusku, praveći neku direktnu vezu između vlasti i medija. Naime, čitavu stvar oko tog teksta treba staviti na mesto koje istinski zaslužuje, a to je da je u pitanju tekst jasno vrednosno i politički nezavisnog novinara koji piše za Mond. Hoću da kažem da taj tekst nisu pisali ni Francuzi, ni Le Mond, kako se predstavlja, nego novinar koji se zove Reni Urdan, i koji je dosta kritičan i prema francuskim vlastima“, kazao je Mladenović.

Le Mond je, objašnjava on, najrenomiranija i najčitanija francuska dnevna novina, ili jedna od dve najčitanije, i u njoj se mogu naći tekstovi koji brane najrazličitije, pa često i kontradiktorne pozicije.

Prema njegovim rečima, Srbija ni Balkan odavno nisu u centru primarnih interesovanja francuske elite.

„Njena interesna zona je Severna Afrika, dok je Balkan i sve bivše socijalističke države u Centralnoj Evropi u toj raspodeli ‘interesnih zona’ nakon pada komunističkih režima pripao Nemačkoj i SAD, kao jedinoj globalnoj sili“, naveo je Mladenović.

Međutim, navodi da je vidljivo da je Francuska pod Makronom, koliko toliko, zainteresovana za povratak na Balkan, naročito u Srbiju, „pre svega ekonomski, u manjoj meri politički“.

 

Ogoljavanje prirode režima u Srbiji

 

Kao indikator kako Francuska tretira Srbiju, navodi primer poseta predsednika Srbije Francuskoj, bilo to Tadić ili Vučić, kao i da o tim posetama može da se sazna na sajtovima dve ambasade, dok recimo prilikom poseta najviših državnika koje Francuska tretira kao istinske države, imamo okačene nacionalne zastave tih država na Jelisejskim poljima, kao i detaljne izveštaje o posetama i sklopljenim sporazumima.

Ponjavlja da je Balkan retko tema u francuskoj javnosti i da poslednja velika pljačka u Parizu nije stavljena u širi kontekst kriminalnih aktivnosti na Balkanu.

Mladenović smatra da je dobro da se u stranim medijima piše o skandaloznim temama u Srbiji, jer dodaje da se na taj način, ne samo ogoljava priroda režima u Srbiji, nego i prirodu režima na Zapadu, koji podržavaju takav režim.

„Žao mi je što ću da razočaram jedan deo naše autokolonijalne elite koja se nada da će velike zapadne sile u jednom momentu shvatiti ko je Vučić i srušiti ga. To se, naprosto, neće desiti. I to je dobra stvar, jer o tome ko vrši vlast u Srbiji treba da odlučuju građani Srbije, a ne strani centri moći. Ukoliko Vučić nastavi sa ovakvom praksom, u najboljem slučaju što može da se desi, iz moje perspektive, je – crnogorski scenario. Onog momenta kada vlast izgubi svaku legitimaciju, a opozicija bude dovoljno organizovana i sposobna da pobedi na izborima, Zapad i Francuska mogu da osiguraju da se obezbedi mirno preuzimanje vlasti, i to samo u slučaju da opozicija na Zapadu ne bude percipirana kao lošija ideja od Vučića“, zaključuje Mladenović.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar