Aleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping Foto: Insagram/buducnostsrbijeav

Još od najave da će u Srbiji praviti leteći automobili u zamenu za svinjske papke i pileće nogice, koje mi imamo u izobilju, a koji su preko potrebni Kinezima, odnosi Srbije i Kine u najvećoj meri se svode na bombastična obećanja predsednika Aleksandra Vučića, koji, po pravilu, uoči kampanje ili za potrebe sopstvenog rejtinga, najavljuje ogromna ulaganja u našu zemlju i izvoz domaćih proizvoda u Kinu.

Najnovija poseta šefa srpske države Kini, donela je nova obećanja i najave, pa smo tako, dva meseca uoči izbora, saznali da su kineski prijatelji zainteresovani “da zaliju” papke i pileće nogice, koje smo im valjda već poslali, sa našom rakijom i vinom, te da je to izvozna šansa Srbije.

Pročitajte još....

“Za nas strašno važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini i kad o njemu govorimo to nije pitanje samo za naše poljoprivredne proizvođače, za naše vinare i vinogradare, proizvođače rakije i svega drugog, da svoje velike količine mogu da prodaju na zahtevnom, ali najvećem tržištu na svetu kakvo je kinesko, već je to pitanje i dovođenja novih investicija“, rekao je Vučić.

Mi njima papke, a oni nama leteće automobile

Od kad je preuzeo vlast u Srbiji, Aleksandar Vučić gaji neskrivene simpatije prema autoritarnim režimima u Kini i Rusiji. Tradicionalno dobri odnosi sa Kinom, koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije, dodatno su produbljeni početkom aprila 2018. godine, kad je Vučić predvodio državnu delegaciju koja je u Pekingu potpisala niz međudržavnih sporazuma sa Kinom. Najavljena su višemilionska ulaganja u Bor, Zaječar, proizvodnja letećih automobila u Srbiji, izvoz svinjskih papaka iz Srbije, zajmovi za infrastrukturne projekte…

Međutim, umesto velikih investicija koje bi unapredile ekonomsku situaciju u zemlji, Srbija iz ove zemlje mahom uvozi prljavu tehnologiju i zaključuje netransparentne ugovore. Rezultat toga danas se oseća, između ostalog, u Boru, gde je zbog rada fabrike Ziđin ugrožen opstanak stanovništva zbog zagađene životne sredine, kao i Zrenjaninu, kom preti ekološka katastrofa zbog pokretanja fabrike guma Linglong.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Danica Popović, rekla je za Nova.rs da se ugovori sa kineskom stranom uglavnom sklapaju “na neviđeno” i neretko na štetu Srbije o čemu svedoči i činjenica da javnost praktično ništa ne zna o zaključenim sporazumima.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona dodaje da najaveljeni izvoz rakije i vina iz Srbije u Kinu ne može da pokrije ni potrebe jedne manje provincije u toj zemlji i da je reč o još jednom Vučićevom predizbornom obećanju.

“Kad se vratimo na vino i rakiju, onda tek dolazimo do potpunog besmisla. Ako kao predsednik ugovaraš neke međudržavne sporazume, onda gledaš koje su tvoje kompartivne prednosti, šta najbolje radiš i to pokušavaš da plasiraš. Međutim, ono što mi najbolje radimo je otišlo – ljudi koji dobro rade, lekari, inženjeri… Svi su nam otišli. Umesto da se u Srbiji izgradi sistem koji će odgovarati potrebama 21. veka, mi se vraćamo unazad”, upozorava ona.

S druge strane, naučnofantastično obećanje šefa države da ćemo proizvoditi delove za kineske leteće automobile u našoj zemlji praktično je zaboravljeno i ta mogućnost se više i ne pominje, iako je sam Vučić samouvereno najavljivao da su Kinezi spremni da se trampe – “mi njima i papke, a oni nama leteće automobile”.

“Ima puno ideja o kojima razgovaramo sa Kinom. Od sitnih stvari, kako, na primer, da u narednih šest meseci rešimo pitanje izvoza svinjskih nogu, papaka i svega onoga što se kod nas baca ili ne koristi u dovoljnoj meri. Da vas zamolimo za fabriku električnih autobusa i električnih automobila, do toga da znamo da radite prototip letećih automobila, hajde da probamo da nešto od toga napravimo u Srbiji”, poručivao je on te 2018.

Foto:FoNet/Instagram

Četiri godine kasnije, šef srpske države ne priča o letećim automobilima, ali obećava – Kinezi će ulagati u srpske fabrike.

“Vučić ovakvim obećanjima želi da animira i proširi svoje biračko telo. Ono pominje Budimku, jer se njenog imena sećaju stariji birači i to je zapravo način kako hoće da pokaže kako navodno pazi o njima. Terminologija koju on koristi je ona koju je svojevremeno koristio drug Tito”, objašnjava profesorka Popović.

Neka pokaže specifikaciju

Profesorka je i javno pozvala predsednika Srbije da izvede specifikaciju koliko je naša zemlja do sada izvezla svinjskih papaka i pilećih nogica u Kinu.

“Voleo bih da nam izvede tu specifikaciju. Onda sam se radovala, ali nikad nisam došla do konkretnih brojeva. Molim ga ovim putem da nam ih saopšti, ako može. Nadam se da će im, uz te pileće noge, ova naša rakije lepo ‘pasti’”, zaključila je ona.

Koliko ćemo dugovati Kinezima

Srbija se sve više zadužuje kod Kine poslednjih godina, a poslednje zaduženje u nizu je vredno 1,9 milijardi evra. Pojedini stručnjaci upozoravaju da će za nekoliko godina prosečno domaćinstvo u Srbiji dugovati više od 6.000 evra Kinezima. Kao poseban problem kod ovih kredita stručnjaci ističu da se oni realizuju na osnovu međudržavnih sporazuma koji ne zahtevaju transparentne procedure kod izbora izvođača, trošenja sredstava i kontrole projekata, te je zbog toga veća bojazan od korupcije.

BONUS VIDEO: Pobuna radnika u Linglongu zbog mobinga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar