Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Zapad od Srbije očekuje tri stvari - da prizna Kosovo i Metohiju, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u okviru prvog zahteva – da se prizna Kosovo i zahtev da se Srbija odrekne Republike Srpske.

„Odricanje od RS je jedan ključni razlog. Iako su se mnogi smejali, činjenica je da da stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na Zapadu mislili, a protiv Rusije. Rusi su ti koji imaju inicijativu. Želeli mi to ili ne, postoji opasnost a već se dešavala u prošlosti i verovatno bi na mestu (predsednika Rusije Vladimira) Putina uvek mogao da se pozivam na presedan što su i oni činili. Pošto to znaju na Zapadu, važno je da se Kosovo pokrije i rašće pritisci na Srbiju, a na (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija neće. Hoće, ali samo da ne dođe do situacije da Srbija reaguje, a to ni mi ne želimo“, rekao je Vučić.

Pročitajte još

Kako je pojasnio u okviru toga je važno odricanje od Republike Srpske i da Srbija aktivno radi protiv RS i samo kada je se odreknemo bićemo dobri.

Kao drugu stvar koja se traži od Srbije on je naveo uvođenje sankcija Rusiji i antikineski stav, a kao treći uvesti marionetski režim kakav su imali do 2012. godine.

Obraćanje predsednika možete pratiti na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare