Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su razgovori sa predstavnicima stranaka bili konstruktivni jer je "većina stranaka razumela težinu situacije u kojoj se nalazimo". Dodao je da ga je Srpska napredna stranka obavestila da ima većinu u Skupštini Srbije, da razgovori SNS sa SPS treba da počnu i da ih je zamolio da ga obaveste kada završe svoje razgovore, kako bi mogao da predloži mandat za novog premijera licu koje predloži SNS. "Kada me obaveste u roku od 24 sata poveriću mandat osobi koju predloži SNS", rekao je on.

„Kada od njih dobijem te informacije, u roku od 24 sata predložiću mandatara za sastav nove vlade“,  rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavestili da već imaju većinu u skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

„Zamolio sam ih da me, kada završe razgovore, obaveste o tome, da bi mogao mandat da poverim licu koje predloži SNS, a koje ne mora nužno da bude iz te stranke“, objasnio je on.

Rekao je da broj od 130 do 160 poslanika, koliku većinu očekuje u skupštini SNS, pokazuje da postoje tri ili četiri potencijalne opcije.

On je dodao da je suštinski zadovoljan razgovorima sa 11 stranaka koje su prešle cenzus na aprilskim izborima.

„Prethodnih dana smo moj tim i ja razgovarali sa predstavnicima izabranih lista u Narodnoj skupštini, obavili konsultacije sa 11 izbornih subjekata i uspeli smo da saznamo nešto više o programima stranaka, ali i odnosu države prema određenim pitanjima“, rekao je on.

Dodao je da je najpre razgovarao sa predsstavnicima manjinskih stranaka i njihovi zahtevi su različiti.

„Albanci ne žele učešće na republičkom nivou, ali žele integraciju na lokalnom, Savez vojvođanskimh Mađara ima želju da nastavimo saradnju na nivou Republike. Istu želju imaju i ljudi iz stranke „Muftijin amanet““, rekao je VUčić, dodajući da je imao korektan razgovor i sa predstavicima manjine Hrvata u Srbiji.

„Razgovarali smo i sa Zavetnicima i Dverima, oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije i neuvođenja sankcija Rusiji, Evroprajda. Neke zahteve smo prihvatili, neke ne“, naveo je on.

O razgovoru sa listom „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ predvođenom Marinikom Tepić, rekao je da je uprkos razlikama, razgovor bio korektan.

„Kako smo i očekivali, izrazili su želju da ostanu u opoziciji“.

Vučić je istakao i da je razgovarao sa predstavnicima Nove DSS koji su imali slične zahteve kao Dveri.

„Sa poslanicima POKS-a smo imali zasebno razgovore, jer su oni tako želeli. izrazili su želju za državotvornim pristupom“, dodao je on,

Naveo je i da je razgovaraosa SPS-om i ostalima na liste Ivice Dačića i da je dosadašnju saradnju ocenio kao uspešnu.

Vučić je dodao i da treba da počnu razgovori između SPS-a i SNS.

On je dodao da mu je žao „što jedna i po lista“ nije bila zainteresovana da učestvuje u razgovoru ali se nada da  će se to u budućnosti promeniti.

BONUS VIDEO: Zelenović: Zašto nećemo kod Vučića na konsultacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar