Aerodrom Ponikve Foto: Slavica Panić/Nova.rs
Aerodrom Ponikve Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prošlo je više od pet godina od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade Srbije, posetio Užice. Tada, kao i sada, bilo je to pred izbore, s tim što je kampanja ovog puta krenula nešto ranije, ili nikada nije ni prestajala. Užičani su dobro zapamtili tadašnja Vučićeva obećanja, na koja ih je i danas podsetio. Ne postoji niko u Užicu ko nije upamtio, tog aprila 2016. godine, da će već u avgustu tog leta početi civilni letovi sa aerodroma Ponikve. Da je obećanje ispunjeno, predsednik bi danas najverovatnije i sleteo na taj aerodrom.

Otvorio je predsednik Vučić danas Sportsku halu u užičkom naselju Krčagovo, koja je zidana kao „Skadar na Bojani“, dva meseca fali od jedanaest godina.

Ne pamte Užičani koliko puta je najavljeno njeno otvaranje, koliko su puta rokovi pomerani ali evo, došao je i taj dan.

Posle tolikih godina čekanja, dočekali su, ne samo halu već i predsednika koji je u njoj bacio i po neku loptu, koje su stigle kao poklon mladim Erama.

Pored lopti letela su i nova obećanja, zvučao je predsednik uverljivo dok su se nizali projekti u najavi, ali je jedno pitanje lebdelo u vazduhu: Šta bi sa aerodromom i obećanjima iz 2016.?

Putokaz ka aerodromu Ponikve Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Obilazio sam danas aerodrom Ponikve, mnogo toga smo prethodnih meseci u tišini uradili na Ponikvama. Ja mislim da će za nekoliko meseci biti u potpunosti spreman za saobraćaj. Mogli smo i sada da ga otvorimo ali da ne bi bilo, kao što su neki drugi otvarali Lađevce, pa ne rade. Aerodrom Ponikve ćemo krajem avgusta da otvorimo za saobraćaj i tu će nam biti potrebna podrška svih ljudi koji imaju dobre veze u inostranstvu. Možemo mi to da izdržimo i preko aerodroma Nikola Tesla, može i naša država i pomoći će ali tu će biti potrebna pomoć i Nenada Popovića i mnogih drugih, da organizujemo turoperatere i iz Rusje, da nam direktno sleću na Ponikve. Aerodrom danas može da primi ATR i A319, moći će da primi i A320, dakle sve moderne avione moći će da primi Užice i Ponikve, i za Užice, i za Zlatibor, Višegrad, Mokru Goru. Namerno nismo vodili kamere danas na Ponikve, da bi ste dobro znali da se ni malo ne šalimo i da ono što govorimo je puna i sušta istina“, besedio je Vučić 2016. na Trgu partizana u Užicu.

Pet godina kasnije, od te istine ni traga ni glasa. Umesto da aerodrom Ponikve, kome su tada falili samo avioni i putnici, obeleži pet godina rada, Vučić je danas Užičanima ispričao drugu priču, pa sve po pitanju Ponikava, liči na onu narodnu „Ne lipši magarče do zelene trave“.

Aerodrom Ponikve Foto: Slavica Panić/Nova.rs
Aerodrom Ponikve Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ostaje nam da razmišljamo, da vidimo kako ćemo zbog malog prostora i ulaska u vazdušni prostor nekih drugih zemalja, da vidimo šta je to što možemo da radimo sa Ponikvama. Nije pitanje puta do Ponikava već je pitanje računice države, možemo li da izdržimo, pa makar i gubili značajan novac, ali da to ne bude previše novca. Dakle, možemo li da izdržimo sa Ponikvama i da ga uspostavimo makar za ATR avione i manje avione, da dodatno podstičemo turizam i u Užicu i u čitavom Zlatiborskom okrugu“, rekao je danas Vučić.

Neobavešteni Toma Mona

Dalje radove na aerodromu Ponikve, krajem juna ove godine, prilikom posete Užicu, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktire Tomislav Momirović. On je tada rekao da će aerodrom delom postati industrijska zona ali i najavio ponovno raspisivanje tendera za ogradu kao i nova razminiravanja.

„Ove godine smo u budžetu odvojili 300 miliona dinara za aerodrom Ponikve. Raspisan je tender, izgradiće se ograda za aerodrom, sa ćerkom firmom SDPR J.P. smo dogovorili da oni investiraju u 80 hektara za neke njihove potrebe koje se odnose na oružje i municiju o kojima ne znam ništa detaljno da bih pričao. Želimo da od aerodroma Ponikve napravimo jednu malu industrijsku zonu koja će podržavati industriju ovog kraja. Ne želimo da od ovog aerodroma napravimo spomenik koji neće funkcionisati, nego malim koracima da omogućimo da on sutra neđe svoju perspektivu i za sport, biznis i za industrijsku avijaciju a ako se turizam bude razvijao, omogućimo i turističku avijaciju“, kazao je 30.juna Momirović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ono što ministru Momiroviću nije bilo poznato jeste da raspisivanje tendera za ogradu na aerodromu nije prvo, već ko zna koje po redu i da je veliki deo ograde već postavljen.

Još više je zbunila najava novih razminiravanja, koja su trajala godinama a javnost upoznata da je taj proces završen. Po njegovim rečima, na aerodromu još uvek postoje kontaminirane lokacije, koje treba razminirati.

Takve lokacije nigde na aerodromu nisu označene, kako bi građani o tome bili informisani.

Prema nezvaničnim saznanjima Nove.rs, ograda koja je već postavljena na aerodromu Ponikve ne zadovoljava standarde po važećem zakonu pa je i to razlog za novo raspisivanje tendera i ponovne radove.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare