Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:/ Polaris / Profimedia

Ugledni magazni Ekonomist objavio je analizu događaja u Beloj kući i susreta američkog predsednika Donalda Trampa sa predstavnicima Srbije i Kosova, ističući da je ubacivanje Izraela u sporazum dobro organizovana predsednička kampanja, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delovao pomalo zbunjeno zbog poslednje tačke sporazuma koji je potpisao.

Retko se događaji na dve svetske najtrajnije problematične tačke – na Balkanu i u Izraelu i Palestini – prelivaju jedni u druge, a najmanje na miran način. Ali 4. septembra predsednik Donald Tramp telefonirao je svom prijatelju Bendžaminu Netanjahuu, izraelskom premijeru, rekavši da je nagovorio lidere Srbije i Kosova da Izraelu pruže topli zagrljaj, piše Ekonomist.

Kosovo i Izrael će se, rekao je Tramp, prepoznati. A Ekonomist podseća da će obe balkanske zemlje priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela, narušavajući politiku Evropske unije, kojoj se nadaju da će se pridružiti.

Ovo je bio drugi diplomatski puč za gospodu Trampa i Netanijahua nakon prošlomesečnog dogovora Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata o međusobnom otvaranju punih diplomatskih odnosa ističe se u analizi Ekonomista. Kosovo je postalo jedna od samo nekolicine većinski muslimanskih zemalja koje su priznale Izrael. Ron Dermer, izraelski ambasador u Americi i jedan od najbližih savetnika gospodina Netanjahua, navodno je stajao iza ovog proboja.

Nejasno je kako je gospodin Tramp nagovorio dve balkanske zemlje na takve korake. Njihovi lideri bili su u Beloj kući da potpišu ekonomski sporazum uz posredovanje Amerike, na žalost EU, koja odvojeno pokušava da ubedi neprijatelje da se međusobno pomire.

Zvaničnici se nadaju da će ekonomski sporazum podstaći priliv stranih investicija u obe zemlje, što će možda dovesti do toplijih odnosa.

Dogovor možda nije sve što se čini na prvi pogled, piše u analizi Ekonomista. Otvaranje ambasada u Jerusalimu trebalo bi da dogodi sredinom 2021. godine. Do tada će Tamp možda morati da napusti Belu kuću. I pre nego što se mastilo osušilo na sporazumu, neki srpski izvori rekli su da njihova zemlja, na kraju krajeva, neće preseliti svoju ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo (što Izrael nije želeo da učini, da to ne ohrabri Palestince).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgledao je pomalo zbunjeno kada je Tramp najavio da će Srbija povući potez, navodi autor teksta.

„Ovde se više radi o američkoj politici nego o Balkanu ili Bliskom istoku“, kaže Dalia Šajndlin, izraelski stručnjak za Balkan. „Tramp se suočava sa pretećim političkim okruženjem i želeo je spoljnopolitički spektakl, nešto u šta je njegov prijatelj Netaniahu dobro upućen.“Trampov izborni štab sigurno se nada da će njegova nedavna bliskoistočna diplomatija impresionirati američke evađelističk hrišćane i pro-izraelske konzervativce“, zaključuje ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare