Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samo dan nakon usvajanja izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđena besplatna konverzija zemljišta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazom je već proglasio taj zakon, saznaje Nova.rs. To znači da opozicija sada ne može da podnese zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu, koji bi u tom slučaju morao da se izjasni u roku od sedam dana.

„Ovaj zahtev može da se podnese na zakon koji je izglasan, ali još nije ukazom proglašen. Zato se vršila opstrukcija od strane sekretara da nam ne potpiše ovaj izglasani zakon, jer su imali informaciju da će Vučić danas to ukazom proglasiti“, kaže za naš portal Danijela  Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

Utisak nedelje
Danijela Nestorović gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Ona navodi da se na „e-parlamentu“ može videti da se nijedan zakon u poslednjih godinu dana nije proglašen dan nakon izglasavanja.

„Obično se čeka četiri do pet dana. Ovo je klasična opstrukcija i dokaz koliko im se žuri u isupnjenju obećanja silnim tajkunima. Nisu smeli da dozvole da ovo dođe do Ustavnog suda“, kaže Nestorović.

Imajući u vidu da je Zakon proglašen, opoziciji preostaje da uputi Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a izjašnjavanje samog suda moglo bi u tom slučaju da traje godinama.

Foto: Printscreen

Podsećamo, opozicija je uspela da skupi 84 potpisa narodnih poslanika koji bi podneli zahtev za ocenu ustavnosti.

Usvajanjem izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je predložio ministar Goran Vesić, ukinuta je naplata konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine. To znači da će investitori kupovinom imovine propalih preduzeća za male pare dolaziti do atraktivnih lokacija, a procenjuje se da će na ovaj način budžet biti oštećen u iznosima koji se mere milijardama evra.

Reč je parcelama do kojih su investitori došli kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Vlasnici IMT, Luke Beograd, brodogradilišta… besplatno do zemljišta

Obaveza naplate konverzije je uvedena kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika. Poseban Zakon o konverziji je donet 2015. i tada se procenjivalo da bi se po tom osnovu u budžet moglo sliti oko milijardu i po evra. Cena zemljišta, kao i svih ostalih nekretnina, u međuvremenu je značajno porasla, a naročito u velikim gradovima.

Iako nadležni ministar Goran Vesić tvrdi da će na ovaj način biti oslobođeno oko 5.000 “zarobljenih lokacija”, jasno je da će od ukidanja konverzije koristi imati samo investitori. Na spisku su vlasnici IMT, Luke Beograd, BIP-a, brodogradilišta u Novom Sadu…,

Čim izmene Zakona o planiranju i izgradnji budu objavljene u Službenom glasniku, što se očekuje već danas, predstavnici opozicionih stranaka predaće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog zakona. Ovaj zahtev će biti podnet zbog odredbe koja predviđa besplatnu konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, a kako navode u opoziciji, Ustavni sud ima rok od sedam dana da se izjasni.

BONUS VIDEO Za koga se ukida konverzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare