Goran Vesić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ukupno 84 poslanika opozicije potpisala su zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa besplatnu konverziju zemljišta, a taj zahtev biće predat Ustavnom sudu. Čeka se samo da tekst juče izglasanog zahteva overi sekretar Narodne skupštine, ali, kako je rečeno za Nova.rs, opozicija nailazi na opstrukcije.

„Žurimo da predamo zahtev pre nego što Zakon stupi na snagu. To, međutim, zbog procedure ne možemo da učinimo ukoliko nam tekst izglasanog zahteva ne overi sekretar ili neko koga on ovlasti. U nadležnoj službi su nam rekli da će sekretar ceo dan biti odsutan, a očekivali smo da će Zakon još sinoć biti overen, s obzirom na to da oni rade koliko radimo i mi“, kaže za naš portal Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

Ukoliko ovaj zahtev preda opozicija pre nego što sporni zakon stupi na snagu, Ustavni sud ima rok od sedam dana da se izjasni. Ako u međuvremenu izmene Zakona o planiranju i izgradnji budu stupile na snagu, Ustavnom sudu se predaje inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti. Međutim, izjašnjavanje tog suda, u tom slučaju, moglo bi da potraje i godinama.

PROČITAJTE JOŠ:

Zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim se uvodi besplatna konverzija zemljišta potpisala su 84 narodna poslanika. Kako za Nova.rs kaže Miodrag Gavrilović, reč je o članovima svih opozicionih poslaničkih grupa, a na spisku su i samostalni poslanici. Među njima nije samo Dejan Bulatović, bivši poslanik SSP, koji u parlamentu sada podržava vlast.

Usvajanjem izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je predložio ministar Goran Vesić, ukinuta je naplata konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine. To znači da će investitori kupovinom imovine propalih preduzeća za male pare dolaziti do atraktivnih lokacija, a procenjuje se da će na ovaj način budžet biti oštećen u iznosima koji se mere milijardama evra.

Foto: Nova.rs

Reč je parcelama do kojih su investitori došli kroz privatizaciju ili kupovinu preduzeća u stečaju, ali na kojima nisu mogli da grade bez ozbiljne nadoknade.

Obaveza naplate konverzije je uvedena kako se proces privatizacije propalih preduzeća ne bi pretvorio u grabež za zemljištem na atraktivnim lokacijama, uz istovremeno gašenje samih fabrika i otpuštanje radnika. Poseban Zakon o konverziji je donet 2015. i tada se procenjivalo da bi se po tom osnovu u budžet moglo sliti oko milijardu i po evra. Cena zemljišta, kao i svih ostalih nekretnina, u međuvremenu je značajno porasla, a naročito u velikim gradovima.

Iako nadležni ministar Goran Vesić tvrdi da će na ovaj način biti oslobođeno oko 5.000 “zarobljenih lokacija”, jasno je da će od ukidanja konverzije koristi imati samo investitori. Na spisku su vlasnici IMT, Luke Beograd, BIP-a, brodogradilišta u Novom Sadu…,

Čim izmene Zakona o planiranju i izgradnji budu objavljene u Službenom glasniku, što se očekuje već danas, predstavnici opozicionih stranaka predaće Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti tog zakona. Ovaj zahtev će biti podnet zbog odredbe koja predviđa besplatnu konverziju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, a kako navode u opoziciji, Ustavni sud ima rok od sedam dana da se izjasni.

BONUS VIDEO Za koga se ukida konverzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare