Bosko Obradovic Skupstina Srbije
Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su tokom dijaloga o poboljšanju izbornih uslova izneti zahtevi na koje vlast treba odgovoriti do kraja jula, kada će se znati "da li ćemo imati poboljšanje izbornih uslova", ili, kako je najavio, on više neće učestvovati u tim razgovorima.

Obradović je za televiziju Prva izjavio da su „mediji tema svih dijaloga“, kao i da je poslednji predlog upućen vlasti da sve televizije i medijski javni servisi imaju obavezu da u svim emisijama „tretiraju opoziciju na isti ravnopravni način kao i vlast“.

On je rekao da je tokom dijaloga vlasti i opozicije bez posredovanja evroposlanika dogovoreno da na sledeći sastanak budu pozvani i urednici informativnih programa televizija sa nacionalnom frekvencijom, pre svega javnih servisa RTS i RTV, kao i „najuticajnijih štampanih medija“.

Lider Dveri je ocenio da dijaloga ne bi bilo da bojkot prošlogodišnjih izbora nije bio uspešan, da je „sam dijalog na koji je vlast pristala dokaz da izbori nisu bili fer ni pošteni“, kao i da pregovorima sa opozicijom „vlast traži legitimitet za sledeće izbore“.

Obradović je rekao i da su na dosadašnjim sastancima sa predstavnicima vlasti izneti svi zahtevi opozicije, koji se tiču izbornog dana i izborne kampanje, kao i da je on zatražio formiranje „zajedničkog nadzornog odbora koji će kontrolisati ono o čemu se postigne dogovor“.

„Opozicija mora imati predstavnike u tom organu, ovoj vlasti se ne može veovati čak ni na potpisanu reč“, rekao je Obradović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević je na TV Prva rekao da „vlast ne zamajava niti fingira bilo kakve razgovore“, već da je „pokazala spremnost da razgovara na temu izbornih uslova“, u čemu treba doći do kompromisa.

Milićević je rekao da su „evroparlamentarci došli u Srbiju zato što ih je vladajuća koalicija pozvala da posreduju u dijalogu“, kao i da će SPS „učestvovati u razgovorima na oba koloseka“, odnosno i sa predstavnicima opozicije koji žele posredovanje stranaca i sa onima koji žele pregovore s vlasti o poboljšanju izbornih uslova bez posredovanja stranaca.

„Poziv evroparlamentarcima da dodju je upućen još 1. marta od strane predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, a oni će prvi put doći u petak. Važno je da se razgovori vode u institucijama sistema“, rekao je Milićević.

On je rekao da „stranke koje napuste dijalog ne mogu očekivati da će biti usvojeni njihovi stavovi“, kao i da SPS ne želi da se bavi uredjivačkom politikom, ali da „mediji moraju biti oslobodjeni bilo koje vrste pritiska“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare