Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na 15. Bledski strateški forum, tradicionalno glavni spoljnopolitički događaj u Sloveniji, na kojem će biti jedan od glavnih govornika na liderskom panelu "Evropa posle Bregzita i Kovida-19".

Vučić nije davao izjave po dolasku u Kongresni centar na Bledu.

Forum na Bledu „pada“ dan posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je opozicija ostvarila značajan napredak, kako je juče konstatovao i Vučić, te dan pošto je u Severnoj Makedoniji formirana vlada na čelu sa novim-starim premijerom Zoranom Zaevom.

„Forum na Bledu biće veoma interesantan. Mislim da smo nadomak značajnih promena koje neće ići lako, ali će ići mnogo brže nego što su išle ranije u Evropi i svetu“, rekao je Vučić sinoć novinarima nakon sastanka sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i svečane večere na kojoj su bili i premijeri Bugarske i Madarske Bojko Borisov i Viktor Orban.

Njegov fokus, kako je najavio, biće na pitanju Kosova i Metohije iz ugla činjenice da se ne može praviti račun bez krčmara, da Srbija više ne pristaje da igra ulogu gubitnika devedesetih godina, te da neće dozvoliti da Srbija bude ponižena, a Srbi da se osećaju poraženim, jer onda, kako je rekao, problemima neće biti kraja.

On će oko podneva imati telefonski razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel, a po završetku zvaničnog panela imaće odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajcakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. septembra i tri dana kasnije, 7. septembra, u Briselu.

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i premijeri Italije Đuzepe Konte, Ceške Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćin Slovenije Janez Janša.

Govoriće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u cčast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare