Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra oko podneva imati telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojom će razgovarati o više tema, među kojima će Kosovo biti njavažnija, kao i predstojeće posete Vašingtonu i Briselu.

„Sutra u 11.30 imam zakazan telefonski razgovor sa Angelom Merkel. Spremam se za taj sastanak i za sutrašnji panel na Bledu. Sa Merkelovom ću razgovarati o važnim temama, koroni, vakcinama, bilateralnoj saradnji, ali Kosovo će biti glavna tema, kao i poseta Vašingtonu i Briselu. Napravio sam i plan šta bi trebalo da izložim najmoćijoj ženi sveta i da se izborim za bolju poziciju Srbije“, rekao je Vučić novinarima na Bledu.

Govoreći o sutrašnjem Bledskom forumu, Vučić je rekao da će biti interesantan i da će na njemu govoriti o značajnim promenama koje će se desiti u Evropi i u svetu.

„Ja ću govoriti i to je suština da ne može samo Srbija da daje i da je jedino rešenje da Srbija prihvati da bude gubitnik svega. Reći ću da je vrlo loše da Srbija bude unižena, da ne može da nam se da uloga trećerazrednog naroda i da srpski narod bude taj koji plaća ceh. Srbi moraju da budu jednako zadovoljni ili nezadovoljni kao i drugi“, ocenio je Vučić, napominjujući da je to čvrsta pozicija Srbije.

Naveo je i da će se sutra sastati sa predstavnikom EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa premijerima Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Srbija ne sme da se oseti uniženom i to je poruka koju ću preneti svima sa kojima ću u bliskoj budućnosti razgovarati, rekao je Vučić.

„Nemojte misliti da ste rešili stvari ako unizite Srbiju jer kao što ste videli u Crnoj Gori, uvek se desi obrnuto. Srbi su žilavi“, istakao je on.

Moja molba Merkelovoj i američkoj administraciji, dodao je Vučić, je da povedu računa da Srbija ne bude unižena „jer ako se tako oseti neće biti kraja problemima“.

O Kosovu: Pritisci na Beograd ne pomažu

Vučić je poručio da građane ne treba da iznenadi ako SAD i EU nastave da insistiraju na priznanju nezavisnosti Kosova.

„To će biti taktika, da Srbija nezavisnost Kosova potpiše pod strašnim pritiskom sveta… Moja poruka građanima je da budu mirni, da nikada ne bih uradio ništa što je protivno srpskim interesima, a ako mislim da postoji neka nada za kompromis ja ću sa tim da izađem pred srpsku javnost“, rekao je Vučić.

Nedavne izjave kosovskog premijera Avdulaha Hotija i Kadrija Veseljija govore o tome koliko Priština nije spremna ni za kompromis, niti za racionalno sagledavanje situacije.

„Poručujem Hotiju da, umesto pretnjama ratnim odštetama i sudovima za genocid, treba da ponude neku vrstu kompromisa“, kazao je Vučić.

Dodao je da ne očekuju previše od pritisaka i pretnji, „jer Srbiji morate da ponudite neki kompromis, a ne da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa“, poručio je predsednik Srbije

On je napomenuo da Srbiji za sada niko nije ponudio kompromis, a da nije zainteresovan za međusobno priznanje dve strane.

„Ja još jednom da poručim Hotiju da ne troši novac na kerozin ili ne znam čime dolaze. Mogu i s nama, mi imamo direktnu liniju do Njujorka a posle toga ćemo kolima do Vašingtona, posle toga za Brisel“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar