Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić
Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće biti "parking" za izbeglice iz Avganistana ali i dodao da dolazak par stotina ljudi iz te zemlje "nije apsolutno ništa".

On je posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom ocenio da oni koji napuštaju Avganistan nemaju nameru da ostanu na Zapadnom Balkanu već da im je cilj da dodju do Zapadne Evrope ili SAD.

„Srbija će pokazati solidarnost ali neće biti parking za izbeglice. Jedno je da imate zahtev za dolazak 150 devojaka ili žena koje se bave fudbalom ali još ih nismo primili. Sve što je do 500 ljudi, to je apsolutno ništa. Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost“, rekao je Vučić i dodao da će se po pitanju izbeglica dogovarati sa Austrijom i susednim zemljama.

On je najavio i da će do kraja godine, u Srbiju doći četiri investitora iz Austrije što u vidu otvaranja pogona što kroz polaganje kamenja temeljca za nove fabrike.

„U poslednih 10 godina, Austrija je drugi ili treći investitor u Srbiji. Za prvih sedam meseci ove godine imali smo za 22,3 odsto veću trgovinsku razmenu nego rekordne 2019. godine. Nastavićemo da sarađujemo sa austrijskom Privrednom komorom i na dualnom obrazovanju jer po poslednjim podacima, od 4.000 đaka koje smo škole“, rekao je on.

Upitan da li je skeptičan prema mogućnosti skorog prijema Srbije u EU, Vučić je rekao da „realno sagledava stvari“ i dodao da u EU postoji „značajan“ broj zemalja koje ne žele proširenje.

„Znamo da moramo da radimo na vladavini prava, da moramo da idemo ka kompromisu sa Prištinom. Odlično razumemo poruke EU ali nekad smo morali da uradimo mnogo manje za otvaranje novih poglavlja. Ne tražimo ništa, nastavićemo da ispunjavamo obaveze na evropskom putu jer EU ostaje naš strateški cilj ali moramo da vodimo računa o našoj privredi, da naši gradjani imaju život dostojan čoveka“, naveo je Vučić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram