Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je prilikom posete Beogradu da se uvek trudio da ima dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Veoma nas raduje što u Austriji imamo mnoge ljude koji vuku korena sa Zapadnog Balkana i koji dali su veliki doprinos našem društvu“, dodao je Kurc.

Zahvalio je na dobroj ekonomskoj razmeni Austrije sa Srbijom, koja je najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu i dodao da imamo obim razmene od preko jedne milijarde.

Čestitao je dobar privredni razvoj u Srbiji.

„Privredni rast od 6 ili 7 odsto je veoma impresivan, posebno kada pogledamo prošlu godinu kada je teško bila ijedna zemlja sa malim gubicima kao što je Srbija“, naveo je Kurc.

Takođe, dodao je, želim da čestitam na ophođenju u pandemiji, jer je Srbija među prvima počela sa vakcinacijom čak i pre nekih država članica EU.

U poslednjim godinama smo imali veliki izazov u vidu migracija i Srbija je dala veliki doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija, rekao je Kurc i dodao da ga raduje što postoji dobra saradnja srpske sa austrijskom policijom.

Naglasio je da se Austrija unutar EU kontunirano zalaže za postupak pridruživanja i evropsku perspektivu Srbije i zemlja Zapadnog Balkana.

„Tu će i ubuduće biti puna podrška Austrija i u tom smislu zahvaljujem na dobroj bilateralnoj saradnji na političkom nivou, na dobroj privrednoj saradnji, ali i na snažnim međuljudskim odnosima i povezanosti koja postoji između Austrije i Srbije“, zaključio je Kurc.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i dodelio mu orden.

Predsednik Srbije uručio je Sebastijanu Kurcu orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana, nakon čega se Vučić obratio svima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare