Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti rekao je da plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-nemački, već mnogo više od toga.

Vučić je tokom obraćanja rekao da moramo da radimo i da razgovaramo sa evropskim posrednicima, kao i Albancima i da pokušamo da pronađemo što je više moguće kompromisnih rešenja u brojnim pitanjima.

„Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, ne možemo da sprečimo ni njihov ulazak u NATO iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze za tako nešto da ih neće dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo“, kaže Vučić.

Ono što možemo je, kako kaže, da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca i kako da izgradimo poziciju za neki budući dugotrajni mir.

„Pre svega mora da bude formirana Zajednica srpskih opština“, kazao je Vučić.

„ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija, ona ima svoja 22 principa potpisana u Briselu 2015. godine. Tu postoje ciljevi, organizaciona struktura, to govorim jer bi neki drugi da stavljaju kako treba da izgleda ZSO, a zna se kako ona treba da izgleda“, rekao je Vučić, pa dodao:

„Samo želim da kažem da sada sledi velika borba za ZSO, očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od ova 22 ova principa nije u skladu sa ustavom Kosova i da zato neće to da urade, ali video sam odlučnost Amerikanaca po tom pitanju, verujem da će u narednim mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“, dodaje Vučić.

Podsetimo, ranije danas Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Vlade na kojoj je, kako je saopšteno, upoznao članove Vlade sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Predsednik je informisao članove Vlade o sastanku sa međunarodnom „petorkom“, koji je održan u petak.

Vučić je sinoć imao sastanak sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a.

Jedan od čelnika Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić je nakon sastanka izjavio da ako predsednik Vučić ostane pri svome da podnese ostavku, to bi bio kraj Srpske napredne stranke i kraj karijere koju je SNS imao na političkoj sceni Srbije.

***

BONUS VIDEO: Sednica Vlade o Kosovu – prisustvovao i Aleksandar Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar