Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Sreenshot/Tanjug News Agency official

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sutra u Skoplju biti potpisana tri sporazuma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Kako je rekao, jedan se tiče bržeg protoka roba i usluga između tri zemlje, drugi zajedničkog delovanja po pitanju elementarnih nepogoda i katastrofa, a treći stvaranja jedinstvenog tržišta rada, koje podrazumeva ukidanje radnih dozvola.

To, kaže, znači da ko radi u Beogradu, može da radi i u Skoplju i u Tirani, i obrnuto.

„Imamo ideju da napravimo personalizovane elektronske kartice u kojima bismo nudili brojne pogodnosti ljudima iz ovih zemalja, kako bi kada dođu u Srbiji mogli da imaju popuste, od vozne karte, do restorana i kafića“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kada građani Severne Makedonije i Albanije dođu u Srbiju moći će da, u skladu sa dogovorom koje napravimo sa kompanijama i državnim i privatnim, imaju popuste – od vozne karte, do kafića, restorana i mnogih drugih mesta. Videćemo koliko će to biti, pet ili 10 odsto.

On je najavio i „brze trake“ za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.

Radiće se na međusobnom prihvatanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija,  apostoje i zajednički planovi o zelenoj agendi, industrijalizaciji, privlačenju novih investitora.

Vučić je najavio i osnivanje zajedničkog portala na tri jezika.

Predsednik Srbije otkrio da će sutra biti održani sastanci sa privrednicima, koji su se pozivu odazvali u velikom broju.

Predsednik Srbije doputovao je danas u dvodnevnu posetu Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru regionalne inicijative za saradnju poznate pod nazivom „Mini Šengen“.

Vučić će sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati sutra na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar