Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u sredu vanrednu konferenciju za medije u Predsedništvu na Andrićevom vencu, tokom koje je mahao papirima i navodnim dokazima kako njegova vlast ništa nije dogovorila sa kompanijom „Rio Tinto“, te da je sve nasleđe bivše vlasti.

Razlog vanrednog obraćanja predsednika države bio je tekst objavljen u sredu u dnevnom listu “Nova”, u kom se navodi da je Vlada Srbije još 2017. godine prepozanala projekat “Jadar” kao “prioritetni projekat geoloških istraživanja”. U dokumentu je istaknuto kako je srpska vlast spremna da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Tokom pomenutog obraćanja, predsednik je pokušao da objasni kako njegova vlast ništa nije obećala „Rio Tintu“ i da su za sve odgovorni oni koji su pre njega upravljali državom.

On je poručio da memorandum, koji je objavila “Nova”, ne znači ništa i da su važnija dokumenta o saradnji potpisana pre 2017. godine.

Iako u tekstu nije prenebregnuta činjenica da „Rio Tinto“ vrši geološka istraživanja od 2004. godine na teritoriji Srbije, Vučić je osetio potrebu da optuži naše novine da smo upravo taj podatak zanemarili, pokazujući sve što je potpisano do memoranduma.

Šta je Vučić prećutao

Kompanija “Rio Sava” je otkrila nalazište litijuma u blizini grada Loznice 2004. godine, iste kad je i dobila prvu dozvolu za geološka istraživanja.

Od tada pa do 2017., ova kompanija dobila je veliki broj dozvola za geološka istraživanja na području Srbije. Dozvole su redom izdavale – prva i druga vlada Vojislava Koštunice (u periodu od 2004. do 2008. godine), vlada Mirka Cvetkovića (u periodu od 2008. do 2012. godine), vlada Ivice Dačića (u periodu od 2012. do 2014. godine), obe vlade Aleksandra Vučića (u periodu od 2014. do 2017. godine).

Najveći broj dozvola u pomenutom periodu se odnosio isključivo na geološka istraživanja. Međutim, potpisivanje Memoranduma o razumevanju, iza kog stoji vlada koju je Ana Brnabić nasledila od Aleksandra Vučića, zapravo je označio početak pokretanja projekta “Jadar”, što potvrđuje i obećanje srpske vlasti da će pomoći kompaniji „Rio Tinto“ u postpuku dobijanja dozvola za iskopavanje.

Pored toga, Vlada Srbije je te 2017. godine predložila formiranje zajedničke radne grupe sa „Rio Tintom“, kako bi se projekat “Jadar” brže razvijao, naglašavajući kako je Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara klasifikovala ovaj projekat kao prioritetni projekat geoloških istraživanja za Republiku Srbiju.

Predsednik Srbije naveo je da memorandum nije obavezujući, što jeste tačno, ali je prećutao deo u kom se izražava otvorena spremnost Vlade Srbije da utiče na lokalne samouprave u postupku izdavanja dozvola za otvaranje rudnika. Vučić je zanemario i činjenicu da je vlast pokazala volju da obezbedi infrastrukturu neophodnu za pokretanje projekta, što se poklapa sa nedavnim priznanjem direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka, koji je potvrdio da je kompaniji “Rio Sava” odobreno da podnese dokumentaciju za izgradnju pristupnih saobraćajnica do puteva koji bi vodili do rudnika.

Izuzev priče da je najmanje važan memorandum iz 2017. godine, zbog kog je održao vanrednu konferenciju za medije, predsednik se nije osvrnuo na sporne detalje iz ovog dokumenta, niti je dao na uvid sve potpisane sporazume sa „Rio Tintom“ u poslednjih pet godina.

Kako je vlast SNS konkretno podržala „Rio Tinto“

– U Memorandumu o razumevanju iz 2017. se navodi spremnost Vlade Srbije da utiče na lokalne samouprave u postupku izdavanja dozvola za otvaranje rudnika.

– Vlada Srbije je te 2017. godine predložila formiranje zajedničke radne grupe sa „Rio Tintom“, kako bi se projekat “Jadar” brže razvijao

– Vlast pokazala volju da obezbedi infrastrukturu neophodnu za pokretanje projekta

– Pored Memoranduma, u prethodnih pet godina vlast je omogućila „Rio Tintu“ otkup zemljišta u lozničkom kraju

– Vlast je započela rad na izmenama zakona o eksproprijaciji i referendumu za koje su sumnja da idu u korist te kompanije

Aleksandar Jovanović Ćuta: Memorandum je ključni papir i planski osnov projekta „Jadar“

Komentarišući pokušaje predsednika da se ogradi od saradnje sa Rio Tintom, prebacujući svu odgovornost na one koji su bili pre njega na vlasti, Aleksandar Jovanović Ćuta iz “Ekološkog ustanka” za “Novu” kaže da šef srpske države namerno nije pokazao sva dokumenta. On ističe da Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije „Rio Tinto“, iako neobavezujući, jasno oslikava nameru države da podrži projekat „Jadar“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Beograd 16.10.2021. Protest Inicijative Ne davimo Beograd ispred Republičkog javnog tužilaštva, Nemanjina ulica, Republičko javno tužilaštvo Nemanja Jovanović/Nova.rs
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Taj papir je ključan i on je bio osnov za sve što se kasnije dešavalo, jer u njemu naveden planski osnov projekta „Jadar“. Aleksandar Vučić namerno izbegava da pokaže sva dokumenta, jer zna da će pasti na temi ekologije – smatra naš sagovornik.

Na podsećanje da je premijerka Ana Brnabić, nakon potpisivanja memoranduma, najavila da će projekat “Jadar” početi sa radom 2023. godine, Jovanović kaže da je upravo to razlog zašto vlast brani kompaniju „Rio Tinto“.

– Siguran sam da su se dogovorili i da ćemo vrlo brzo saznati kakve su sve obaveze preuzeli prema ovoj kompanji. Iz „Rio Tinta“ je jasno rečeno da ih ne zanimaju izbori i da imaju čvrsto sklopljene sporazume sa državom Srbijom. Zbog toga je Aleksandar Vučić u velikom problemu – zaključuje sagovornik “Nove”.

BONUS VIDEO: Reklama o Rio Tintu koju je RTS odbio da emituje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar