Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Projekat “Jadar” kojim se omogućava kompaniji Rio Tinto da vrši iskopavanja na teritoriji naše zemlje, Vlada Srbije je još 2017. godine je prepoznala kao “prioritetni projekat geoloških istraživanja”. U Memorandumu o razumevanju, koji je vlada potpisala sa ovom kompanijom, a u koji je dnevni list "Nova" imao uvid, srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Vlada na čijem je čuli premijerka Ane Brnabić potpisala je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio sava Exploration doo Beograd. Paraf na ovaj dokument u ime države stavio je tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Pročitajte još...

U memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa Rio Tintom i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projeka Jadar.

Vlada Srbije, takođe, istakla je da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda.

O tome šta se očekuje od kompanije Rio Tinto i šta je, s druge strane, Vlada Srbije spremna da uradi kako bi projekat „Jadar“ startovao pročitajte u današnjem izadnju dnevnog lista „Nova“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare