Foto: TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je da je jedini dokument koji je dirao u integritet zemlje potpisana 2012. između Srbije i Rio Tinta, a da memorandum koji je potpisan 2017. godine između Srbije i Rio Tinta ni na koji način nije bio obavezujuć.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je dokumenta vezana za dolazak Rio Tinto u Srbiji.

8.6.2004. godine Ministarstvo rudarstva i energetike donosi rešenje po kome se odobrava firmi Rio Sava da vrši geološka istraživanja.

17. 1. 2005. godine odobravaju se geolaška istraživanja oporita kompaniji Rio Sava u okviru proširenih granica istražnog prostora. To je potpisao pomoćnik ministra.

20.6.2005. godine preduzeću Rio Sava odobravaju se istraživanja oporita na teritoriji opštine Loznica i tu se navodi spisak lokacija.

15.1.2007. Odobravaju se kompaniji Rio Sava nova istražna polja

4.1.2008. godine, dokument koji pokazuje da se Rio Savi odobravaju istraživanja na novih devet polja

28.8.2008. odobra se nastavak izvođenja istraživanja i nove lokacije.

15.9.2009. Petar Škundrić potpisao odobrenje osam novih istražnih tačaka.

14.4.2011. Oliver Dulić i Bojan Đurić odobravaju 7 novih istražnih tačaka.

Ključni dokument je, kako je naveo Vučić, donet 1. februara 2012. godine.

“Odobrava se privrednom društvu Rio Sava izvođenje radova po projektu dobijanja bora i litijuma za tehnološka ispitivanja u poluindustrijkom obimu metodom bušenja bušotina velikog prečnika fi 500mm iz ležišta Jadar kod Loznice koji je uradilo Rio Sava”, rekao je Vučić.

Dodao je da je dokumet donet u vreme kada su na vlasti bili i Đilas, Tadić i Jeremić i Zelenović i “svi koji danas drže pridike”.

“Ovo je je u pitanju jedini dokument koji suštinski dozvoljava bilo koje bušenje i pravljenje bušotina ne teritoriji Srbije”, naveo je Vučić.

Što se tiče memorandum iz 2017. godine u njemu se vidi da je sve bilo neobavezujuće dok je jedino dokument iz 2012. nešto što dira u integritet zemlje.

“Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju izraženu u dobroj ali bez bilo kakve pravne odgovornosti i nastanka bilo kakve odgovornosti za bilo koju od strana”, citirao je uz obećanje da će celokupna dokumentacija biti dostupna na sajtu, ne i na kom sajtu.

Pomenu je i da Strategija upravljanja mineralnim resursima u Srbiji do 2030. godine, koje je Skupština usvojila 2012. godine na predlog Vlade Mirka Cvetkovića.

“Na više od 31 mesta govori se o litijumu, litijum postaje jedno od glavnih mesta upravljanja mineralnim resursima”, kaže i citira da se u tom dokumentu navodi i sitgurna eksplatacija litijma i borata.

 

****

BONUS VIDEO: Advokati najavili protest za 4. decembar zbog spornih zakona

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare