Vuk Jeremić, političar, Narodna stranka, intervju
Vuk Jeremić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas za N1 da u izlaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije nije bilo nikakavih novih informacija, kao i da niko od poslanika predsedniku nije postavio pitanje zbog čega je 11. juna Srbija glasala za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Albanija je 11. juna izabrana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2022. i 2023. godinu sa glasom Srbije. Glas Srbije za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti predstavlja u najmanju ruku izuzetno neoprezan korak, eto takvu vrstu pitanja niko nije imao priliku da pita predsednika, ukazao je Jeremić.

Neko će reći, ukazao je on, da nema veze što je Albanija član SB, kad tamo imamo Rusiju i Kinu koje imaju pravo veta, ali doći će na agendu SB i neke druge teme koje će biti važne nekim trećim zemljama, gde neće biti veta, gde će biti preglasavanja i gde će Albanija imati izuzetno skupocen glas.

Tada bi Albanija taj glas mogla da trampi za podršku te neke treće zemlje za svoju agendu u nekoj drugoj oblasti, u nekom drugom forumu, recimo kada dođe sledeće glasanje za članstvo Kosova u UNESKO, ilustrovao je jeremić.

Govoreći o predsednikovom obraćanju u Skupštini, Jeremić je rekao da mu je jedna slika, pre početka govora, bila paradigmatična – višeminutni aplauz.

Mislim da nije bilo nikakvih novih informacija, naravno nisu se osvrnuli ni predsednik, a ni oni koji su posle toga diskutovali na prethodnih osam godina dijaloga u Briselu i činjenice da je Srbija jedan po jedan atribut suvereniteta na severu predavala, a da zauzvrat ono što je tražila nije dobila, a to je Zajednica srpskih opština, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare