Aleksandar Vučić i Vučić Aleksandar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zakon o eksproprijaciji sam verovatno potpisao, možda i nisam, nije neustavan, ali biće promena sad kad sam pogledao, nema ugovora sa Rio Tintom ali videćemo u ugovoru možemo li to da promenimo što vi tražite u Nedeljicama, a žuti su doveli Rio Tinto, ali eksploatacija litijuma je šansa za Srbiju.

Ovo nije roman toka svesti, nego predsednikove izjave u proteklih nekoliko dana, vezane za projekat rudarenja u Jadru.

Počnimo od najvažnijeg:

Potpisivanje Zakona o eksproprijaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 30.11. da mu se „čini“ da će potpisati Zakon o eksproprijaciji, da je pročitao tri različita mišljenja stručnjaka u kojima se ne navodi da ima ičega protivustavnog. Onda je promenio mišljenje, pa je pred meštanima Nedeljica, sad ove subote, rekao ovako:

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio“, rekao je predsednik. Kako je dodao, „ja ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije, ali ono što vam kažem to će biti ispunjeno“.

Ugovor sa Rio Tintom

Predsednik je 1. decembra sazvao hitnu konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da je „bivša vlast“ dovela Rio Tinto u zemlju, pa onda pokazao 9 „spornih“ dokumenata, sa sve potpisima. Predsednik je rekao da nema ugovora koji nas obavezuje – a Nova.rs je objavila memorandum iz 2017. godine u kom se vidi da vlast ima razumevanje za otvaranje rudnika. Vučić je, međutim, u Nedeljicama, poručio građanima da će saslušati njihove predloge i da će videti „u ugovoru“ koje su opcije Srbije.

Kskvom sad ugovoru, zapitala se javnost u Srbiji, a predsednik je ili loše shvatio memorandum (koji nije ugovor) ili zna nešto što mi ne znamo.

Valja li taj litijum?

Pitanje eksplatacije litijuma je problem pre problema sa kojim predsednik takođe ne zna šta će. Na hitnoj konferenciji od 1. decembra rekao je sledeće:

„I dalje mislim da je litijum važan projekat za Srbiju, bilo da će radove izvoditi Rio Tinto ili neko drugi, želim da razgovaram o tome sa narodom“.

Ako je eksploatacija litijuma bitna – zar onda nisu „žuti“ u pravu? Ako nije, zbog čega Vlada Ane Brnabić intenzivno ide u susret ovom projektu? Ako meštani Nedeljica kažu (a rekli su, vrlo jasno9 da neće rudnik – ko onda odlučuje o tome da li će ga biti. jer, predsednik kaže i sledeće:

„Ne pada mi napamet da se ulagujem bilo kome i vraćam zakon jer su oni na ulici“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Poruka Anite mančić Vučić: Narod nije lud

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare