Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

"Pre dve godine u ovo vreme, kada je svet ostao zgrožen ruskom invazijom na Ukrajinu, u Srbiji je omiljeni tabloid evropejca Vučića - osvanuo sa naslovnicom "Ukrajina napada Rusiju".Od tog vremena do danas, traje nečasna i licemerna propaganda na provladinim kanalima i naslovnim stranama tabloida, kojom bi naše vlasti da prikriju da je Srbija najizolovanija zemlja u Evropi, potpuno marginalizovana i nikad slabija", piše u autorskom tekstu internacionalni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari.

Autorski tekst prenosimo u celosti:

Umesto da zauzme racionalnu, moralnu i nadasve pravednu poziciju, onu koja bi Srbiji osigurala evropsku budućnost , vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić opredelila se da brani sopstvenu autokratsku vlast, kukavičkim kratkovidim i populističkim stavovima Kremaljska propaganda razbuktala se u Srbiji od početka ovog rata i značajno je ohrabrena i podržana od strane vladajuće SNS i njihovih pristalica – u parlamentu, na televiziji, kao i na društvenim mrežama.

Sve plasirajući teze o evropskom putu Srbije, ova vlast je sve vreme, ispod žita, hranila antievropske i antizapadne sentimente, podstičući velike delove srpskog naroda ka negaciji i čak mržnji prema svemu što dolazi sa zapada.

Došli smo do toga da je u javnosti sramota reći da Rusija čini strašne ratne zločine na teritoriji Ukrajine i da je glavni krivac što ovaj rat još uvek traje, bez obzira koliko ruskih i ukrajinskih života to koštalo.

Istovremeno, ista ta vlast – preko raznih kanala izvozi i prodaje srpsko oružje i municiju Ukrajini. Ovo je nezvanično potvrđeno od strane diplomata i zapadnih bezbednosnih zvaničnika, viđeno na fotografijama, i preneto sa linije fronta u Ukrajini. To je ta politika jedne, dve ili koliko god stolica je potrebno – više ni sami ne znaju koliko, kojom naše rukovodstvo pokušava da dođe do daha upadajući iz jedne greške u drugu – od Banjske do izborne krađe i nazad.

Gubimo vreme, jer na kraju će morati da se suoče sa obavezom Srbije da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU kao dela procesa pristupanja na šta su se sami obavezali.

Mi iz Pokreta slobodnih građana duboko verujemo da je politika SNS pogrešna i da bi vojna pomoć Ukrajini morala biti javna. To bi jasno pokazalo da je u interesu Srbije da podrži Ukrajinu i bude deo šire evropske porodice.

Baš kao što je u našem interesu da budemo deo plana rasta EU za Zapadni Balkan i da imamo priliku da ostvarimo milijarde neophodnih investicija. U našem je interesu i da konačno i što pre postanemo članica Evropske unije jer to znači da smo konačno funkcionalna demokratija, da imamo sudove i institucije koje funkcionišu i kojima možemo verovati, i da su naša pravila zaštite životne sredine i razvoja jaka i efikasna kako bi održali naš vazduh i vodu čistim. To je budućnost koju želimo za Srbiju.

Jasno je – oni koji stoje na putu ka toj budućnosti, ili preciznije, koji su postali prepreka na putu srpskih nacionalnih interesa su predsednik Vučić i SNS. Krajem januara, predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, izjavio je da „države koje nazaduju ili stagniraju po pitanju osnovnih vrednosti ili ne usklađuju sa spoljnom politikom EU ne mogu biti kandidati za finansijsku pomoć putem nove Platforme za reforme i rast Zapadnog Balkan“.

Već 8. februara Evropski parlament je usvojio najkritičniju rezoluciju o stanju demokratije u Srbiji ikada, a sredinom prošle nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je počela svoju kampanju za reizbor izjavivši da u demokratskoj Evropi nema mesta „Putinovim prijateljima“ i da će sarađivati samo sa onima koji su „proevropski, proNATO, proUkrajinski, jasni podržavaoci naših demokratskih vrednosti“.

Teško je videti kako će Srbija u budućnosti pod Vučićem biti partner za Evropu, a kamoli članica Evropske unije. Na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, jasno je da naša država mora zauzeti hrabar i principijelan stav. Moramo se osloboditi kratkovide populističke politike i dati prioritet interesima budućnosti Srbije. Prihvatanje evropskih vrednosti, oslobađanje od ruskog uticaja, i usklađivanje sa Zapadom su ključni koraci ka obezbeđivanju prosperitetne i demokratske budućnosti za Srbiju. Na žalost ništa od toga nije moguće sve dok je na vlasti autokratski režim Srpske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare