Vilijam Montgomeri, bivši ambasador SAD, Foto:N1

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri pred susret zvaničnika Beograda i Prištine očekuje da bude primenjen „izraelski scenario” kojim je napravljen istorijski sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE.

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi smeo da propusti šansu da u Vašingtonu postigne dogovor u korist Srbije, uz konstataciju da vreme ističe, jer su, kako tvrdi, veliki izgledi da sadašnji predsednik SAD Donald Tramp ne dobije novi mandat, a njegov naslednik Džo Bajden je naklonjen Kosovu i Albancima.

Montgomeri pred susret zvaničnika Beograda i Prištine zakazan u Beloj kući za 4. septembar, ocenjuje da je sada u rešavanju kosovskog pitanja, koje kaže, uključuje razmenu teritorija, ključna brzina i dodaje da očekuje da bude primenjen „izraelski scenario” kojim je sredinom avgusta napravljen istorijski sporazum (o normalizaciji odnosa) između Izraela i UAE.

„Vučić mora shvatiti da su velike šanse da Tramp izgubi predstojeće izbore, a Bajden je čvrsto naklonjen Kosovu u postojećim granicama. Dakle, mora sada da deluje ili da izgubi, možda zauvek, šansu za rešavanje tog pitanja”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador je zato poručuje Beogradu: „Pažljivo pazite na datume”. Ono što predsednik Tramp želi, kaže Montgomeri, jeste trenutak rukovanja pred kamerama kada srpski i kosovski lider najavljuju dogovor o „budućem putu”.

„To bi uključivalo i razmenu teritorija. A ključna činjenica je ta da bi Tramp tada mogao da najavi da će se, s obzirom na to da su dva lidera postigla sporazum, dogovor odmah sprovesti u delo”, smatra Montgomeri.

Bivši ambasador kaže, da kada je reč o kosovskom problemu, prvo što treba imati na umu je to da i EU i SAD žele da pripišu sebi rezultate za postizanje dogovora i da ne žele da ih dele sa drugom stranom.

Prema njegovim rečima, plusevi tog dogovora bili bi što bi on bio ogroman korak ka rešenju problema Kosovo-Srbija, a za Trampa veliki spoljnopolitički poen neposredno pre novembarskih izbora.

„Sada će ključna za sve ovo biti brzina. Jednom kada je teritorija promenjena, biće teško vratiti se nazad”, ocenio je Montgomeri i dodao da treba pogledati Trampovu najavu izraelskog mirovnog sporazuma. Najavio je, kako podseća, jednostrani ugovor i ovlastio Netaniahua da ga odmah sprovede u delo, prenosi Tanjug.

„Ovo bi bio model i u ovom slučaju. Jedini razlog za Trampovo pojavljivanje je postizanje dogovora. Nije mu stalo do regiona”, smatra Montgomeri, ali dodaje da sada Grenel i njegove kolege moraju uzeti u obzir da li zaista mogu izvući dogovor .

„Ako se Tramp pojavi, tu je da pogura, veoma, veoma snažno taj dogovor”, kaže.

Montgomeri dodaje i da bi zbog tog sporazuma brojne nevladine organizacije zaključane u 1990-im godinama izrazito negativno gledale na Trampa, kao i Angela Merkel i mnogi drugi koji bi akcenat stavili na moguće loše implikacije dogovora na širi region , ali istovremeno i pita: Koje bi druge etničke grupe sanjale da učine isto?”

Komentari

Svi komentari (3)