Vučić pred Sarajevo: Srbija imala sreće da obezbedi vakcine

Politika 02. mar. 202109:53
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u poseti Sarajevu, a tom prilikom će biti isporučena donacija od 5.000 vakcina protiv korone. U intervjuu za Radio Sarajevo uoči dolaska u BiH, Vučić je rekao da će narednih dana Srbija donirati još 5.000 vakcina, te da to nije "pomoć", već nešto što pripada jednako svima nama, a da je Srbija imala sreće da obezbedi više vakcina.

Piše: Faruk Vele za Radio Sarajevo

Vučić je rekao da je veoma srećan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina.

„To je ukupno 10.000 doza (za BiH). Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj COVID zoni u Bosni i Hercegovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži“, rekao je Vučić za Radiosarajevo.ba.

Podsetio je i da je ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju „ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni“.

Vakcine i za Srbe i Hrvate i Bošnjake 

„To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički delujemo, kada zajednički istupamo – onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo i u budućnosti. Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima, kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima“, istakao je Vučić i dodao da je to njegova najvažnija poruka.

„Ja većih i važnijih poruka nemoguće da imam, jer mislim da smo mi učeni godinama da moramo da se zahvaljujemo onima koji nam previše ne pomažu, a da nismo naučili da pogledamo onog sebi bližnjeg, svoje prijatelje i komšije. Mislim da je vreme da to počnemo da radimo“.

Vakcine iz COVAKS-a

Govorio je i o vakcinama iz Covax-a.

„Dobićemo valjda jednom i vakcine iz COVAX-a, ali, evo vam činjenice: prošlo je 65 dana kako su zemlje EU dobile prve vakcine, a mi na Zapadnom Balkanu nismo odatle primili nijednu vakcinu! Druga je stvar što smo se mi kao Srbija snašli, pa smo obezbedili i sa Istoka i sa Zapada 2,6 miliona vakcina. Ali, ja govorim o tome – koliko svi misle na nas i najlepše govore – činjenica je da mi do sada nismo dobili. Ne tražimo ništa od EU, ali ja onda tražim i ne želim da nas iko sputava da mi međusobnu saradnju razvijamo. Onda možemo da budemo u svemu najbolji. Pa, da vidimo ko će da nas pretekne u drvnoj industriji, ko će da ima bolje poljoprivredne proizvode, bolju infrastrukturu od nas samih. Pa, ćete videti da mi možemo da gradimo više puteva nego što ih grade mnogo veće evropske zemlje. Dakle, samo je važno da mi razumemo i da počnemo da verujemo u sebe. Da počnemo da verujemo u komšije i prijatelje“, rekao je Vučić.

O odnosima u regionu

Govoreći o odnosima na Zapadnom Balkanu, posebno u svetlu najnovijih odnosa i u svetu, uključujući i dolazak administracije Džoa Bajdena na vlast, Vučić ističe da su odnosi u regionu od ključnog značaja.

„Mi moramo prvo da svi odustanemo od naših maksimalističkih zahteva i da se ne dodvoravamo samo svojim unutrašnjim javnostima. Već da gledamo ono što je realno, racionalno. Imamo Dejtonski sporazum, imaju ga građani BiH, tri naroda mogu uvek da se dogovaraju. A sve što nameću stranci, na bilo koji način, uvek je nametnuto i uvek će da bude nešto što će neko od naroda želeti da promeni. Ja sam za razgovore i dogovore između naroda koji ovde žive. A sve ostalo što stranci nameću, to je kao u onoj narodnoj – jedan kaže: „Ja imam jaču podršku sa strane, pa ću tebe da pobedim“. A onda za deset godina dođe vreme da neko drugi bude jači, pa sad ovaj drugi kaže: „Sad ja imam nekoga“. I tako stalno! Važno je da mi razumemo da smo jedni drugima najpotrebniji. Da jedni bez drugih ne možemo. Kada to budemo razumeli, verujem da ćemo pronaći rešenje“, kazao je Vučić.

Gledajući u prošlost nećemo opstati

„Ne treba da zaboravljamo šta je bilo. Svaki od naših naroda ima svoje teške dane, ima svoje užasne žrtve, a ima i stvari kojima se ne bi uvek ponosio. Ali, ono što je za nas najvažnije jeste da gledamo na sadašnjost, da gledamo u budućnost. Jer nećemo opstati. Svi će napustiti područje Balkana, svi će otići iz naših zemalja, a onda da se desetoro ljudi bije oko dva kamena, nema nikavog smisla! Ali, ako budemo napravili da naši odnosi budu dobri, ako budemo uspeli da napravimo dobre sisteme, da sarađujemo i radimo jedni sa drugima, ne gledamo uvek u to ko je koje vere, onda sam siguran da možemo da postignemo najbolje rezultate“, zaključio je Vučić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar