Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Aktivnostima na povlačenju priznanja pokazujemo zube, ali to ne rešava kosovski problem, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je po povratku iz Vašingtona rekao da je povlačenje priznanja za Srbiju veoma važno, ali da ne treba preterivati, s obzirom na to da “mi Srbi volimo da naše rezultate predstavljamo većima nego što oni to objektivno jesu”.

Tanjug

„Naravno, to nije ni za potcenjivanje, jer na takav način pokazujemo zube, borimo se za bolji pristup rešavanju problema. Ali, da li smo taj problem rešili? Pa, nismo“, rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Predsednik Srbije je podsetio da je na, kako je rekao, fini način pokušao da se dogovori sa Albancima da se makar privremeno ne kandiduju za međunarodne institucije, a da bi mi u tom slučaju privremeno prekinuli kampanju odpriznavanja.

I to, prema rečima Vučića, sada postaje glavna tema na kojoj svi institiraju.

„Rekao sam da mi imamo dijalog, a da nas oni (Albanci) dovode u situaciju da trošimo ogromnu snagu na toj kampanji. Rekao sam im ‘nemojte da nas terate to da radimo„, rekao je Vučić.

On je izjavio da je tokom susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Vašingtonu razgovarao o uobičajenim stvarima, izgadnji puteva, železničkom i avionskom saobraćaju, ali mu je, kako je naveo, rekao i da očekuje nova povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Ocenjujući doprinos specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela rešavanju kosovskog pitanja, Vučić je naveo da je u početku bio skeptik. Ni danas, istakao je, nije optimista, ali je “činjenica da se Grenel trudi i da ulaže veliku energiju.

Veliki broj Hrvata je glasao za mene“

Vučić je danas odgovorio hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću, koji je izjavio sinoć da ne zna da li sme da pita srpskog predsednika da li neki Hrvat u Srbiji glasa za njega na izborima.

„Naravno da sme da pita i dobiće odgovor. Ja ne prebrojavam krvna zrnca građana koji glasaju, ne znam kako je ko na biračkom mestu glasao. Ali, sam siguran da je veliki broj Hrvata glasao za mene i SNS, u najvećim hrvatskim mestima u kojima je pobedio SNS i to na lokalnim izborima, gde nam je suprotstavljena bila njihova nacionalna stranka“, rekao je predsednik Srbije, a kao primere naveo Žednik i Tavankut.

#related-news_0

On je izjavio da sve to nije najveći problem.

„Problem je što to pokazuje koliku kampanje mržnje u Hrvatskoj vode protiv mene i Srbije, jer to je njima nezamislivo. Neće da vide koliko smo mi učinili za Hrvate, a koliko oni nisu za Srbe u Hrvatskoj“, poručio je Vučić.

Idemo na duplo veći rast nego što će svet imati 2020″

Predsednik Srbije je rekao da su očekivanja Svetske banke i MMF-a da će Srbija imati 4,5 odsto stopu rasta, umesto ranije prognozirane stope rasta od 4,2 procenta, dok se u svetu očekuje dalji pad procena rasta ekonomija na 2,4 posto zbog korona virusa.

„Mi ćemo ove godine verovatno ići na duplo veći rast nego što će svet imati. Značajno, značajno više. Može se desiti da u evrozoni rast bude samo 0,5“, rekao je Vučić navodeći da je reč o osam do devet puta većem rastu BDP-a Srbije u odnosu na Evrozonu.

Vučić je podsetio i na mišljenje MMF da će Srbija i ove godine imati značajno povećanje plata i penzija, kao i na rezultate države u razvoju infrastrukture, rast plata i penzija, pad javnog duga…

„Ne kažem da je dobro. Znam koliko ljudi teško žive i zato se borim da bi živeli neuporedivo bolje“, rekao je Vučić.


Vučić: Sigurno nećemo biti parking za migrante

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da bude solidarna sa migrantima, ali da neće postati „parking za izbeglice“ i da nikome neće dozvoliti da ugrožava bezbednost i sigurnost građana.

„Ukoliko bude potrebno, u Srbiju neće ući niko. Ali to ćemo sami da procenjujemo, a nećemo da se iživljavamo nad tim ljudima. Sigurno nećemo biti parking za migrante i neće biti naseljeno 400.000 migranata. Naravno da neće“, rekao je Vučić za TV Pink, a prenela je Beta.