Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras da zasad ne planira posetu Beogradu, ali ni da stvara probleme Srbiji.

„Nemam nikakav plan da Srbiji pakostim i radim probleme. Nisam nikad ni imao. Moja politička karijera, put, moje društveno delovanje sve je suprotno od toga“, rekao je Milanović u prvom predsedničkom intervjuu za RTL televiziju upitan o mogućnosti da poseti Srbiju.

Na komentar da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije oduševljen njegovom pobedom na izborima i da ne prelazi preko izrečenog „šaka jada“, Milanović je ocenio da Vučić to „namerno i krivo interpretira“, ponovivši da nije mislio na celu državu.

„Ne volim ja ta prebrojavanja. Sad bi se ja u prebrojavanju mogao uhvatiti na udicu pa govoriti ko je za koga glasao. Za mene je glasalo jako puno pripadnika, članova srpske zajednice, ljudi, naših gradjana. To je očito, to vidim i to mi je drago, ali ne volim to puno isticati. I onda mogu pitati drugu stranu je li ikad neki Hrvat glasao za njega“, rekao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da Vučić i drugi koji vode Srbiju „moraju da odluče kada i kamo želi, je li to Rusija, neutralnost…“.

„Ne vidim konzistentnost te politike, ali da ću se navući na taj tanak led prljave vode, neću“, dodao je Milanović.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je dotadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Na dužnost je stupio 18. februara.