Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Pančevu najsavremeniji inženjerski centar u fabrici ZF Srbija koji zapošljava 200 stručnjaka.

Vučić je tokom obilaska razgovarao sa domaćim inženjerima u ZF Srbija, upoznao se sa novim tehnologijama i mogućnostima najsavremenijeg istraživačkog centra i poželeo im uspeh u radu.

Predsednik je razgledao modernu opremu ZF-a za ispitivanje i testiranje, kao i verifikaciju električnih mašina.

Obilasku prisustvuju rukovodilac istraživanja i razvoja E-divizije ZF-a Otmar Šarer, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Nemačka kompanija ZF (Cet-Ef) otvorila je polovinom 2019. godine, u Severnoj poslovnoj zoni u Pančevu, fabriku za proizvodnju auto-delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu. Investicija ZF-a je bila prva strana investicija u Pančevu nakon nekoliko decenija, čija je vrednost veća od 160 miliona evra. U drugoj fazi ulaganja ZF je opredelio dodatna sredstva u iznosu od 35,6 miliona evra za izgradnju i opremanje ZF Serbia inženjerskog centra Pančevo.

ZF Serbia inženjerski centar Pančevo prostire se na 3.000 kvadratnih metara kancelarijskog i konferencijskog prostora i u njemu trenutno radi 200 inženjera, kako iz Nemačke tako i iz Srbije.

Multidisciplinarni inženjerski tim, u ovom razvojnom centru bavi se razvojem sistema novih proizvoda divizije E-mobilnosti, dizajnom pogona sa električnom vučom, razvojem pogonskih osovina, te softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom.

U sklopu test centra, u koji je uloženo 20 miliona evra savremene opreme za testiranje, nalazi se 16 ispitnih prostorija za ispitivanje i verifikaciju električnih mašina, te ispitivanje izdržljivosti i performansi u aktivnom i pasivnom režimu rada, kao i validacija celokupnog sistema.

U januaru 2021. godine, započeti su prvi testovi u ovom, najsavremenijem istraživačkom centru u Srbiji koji je potom pušten u rad. ZF Serbia fabrika u Pančevu zajedno sa centrom za istraživanje i razvoj trenutno zapošljava blizu 1.000 ljudi.

Ranije je najavljeno da će ZF zaposliti ukupno oko 1.300 ljudi i da će, u drugoj fazi projekta, otvoriti razvojno – istraživački centar, gde će raditi najbolji inženjeri i razvijati nove tehnologije.

Lokacija na kojoj se nalazi fabrika ZF divizije E-mobilty i najsavremeniji razvojno – istraživački (R&D) centar prostire se na devet hektara u severnoj industrijskoj zoni Pančeva.

Čine je 58.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona i razvojni centar na ukupno 6.500 kvadrata.

ZF Grupa se nalazi na dve lokacije u Srbiji: ZF Srbija sa glavnim sedištem u Pančevu i ogrankom ZF Aftermarket sa sedištem na Novom Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare