Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić najavio je danas da će država uložiti još 380 miliona evra u revitalizaciju sistema HE Ðerdap u narednih 10 godina, kako bi Ðedap mogao da dobije dodatnih 50 megavata struje.

„Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i enegetske bezbednosti naše zemlje“, poručio je predsednik nakon obilaska rekonstruisane brodske prevodnice na HE Ðerda koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Istakao je da Srbija troši sve više struje, ne samo zimi već i leti, kao i da su se građani navikli na mnogo udobniji život i ne razmišljaju da li ćemo imati dovoljno resursa i struje u narendom periodu.

„Mi ćemo u revitalizaciju sistema HE Ðerdap da uložimo u narednih 10 godina još 380 miliona evra, to je važan zadatak za EPS. Ðerdap mora da dobije novih 50 megavata za proizvodnju struje“, naglasio je Vučić.

Dodao je da će se kao predsednik boriti za to, ako bude neslaganja sa vladom, da se više ulaže u energetsku infrastrukturu.

„Dunav kroz Srbiju duže prolazi nego kroz bilo koju zemlju. Inženjer Hugo Luter je pre oko 125 godina predožio da se ovde podigne postrojenje za proizovdnju struje“, podsetio je Vučić i dodao da je to posle za zakašnjenjem i urađeno.

Predsednik je kazao da su tri važna aspekta rekonstruisane brodske prevodnice: energetska, ekonomska i ekološka.

Ističe da su poslednji radovi tu urađeni još davne 1970. godine, kao i da je tada Ðerdap bio simbol moći i velike Jugoslavije.

„Gradimo ovde i nove puteve, od Kladova do Donjeg Milanovca i do Glupca, kao i brzu saobraćajnicu do Beogada, zatim puteve prema Rtkovu i Brzoj Palanci, rekonstruišmeo put Negotin – Zaječar… Sve to radimo u godinama kada srpska država ponovo ima ekonomsku snagu i moć i kada verujemo da veliki broj naših ljudi može da se vrati nazad u svoju zemlju“, naveo je Vučić.

Istakao je da je Srbiji vraćena obnovljen i modernizovan međunarodni vodni put, što i predstavlja projhekat adaptacije brodske prevodnice.

Kako je rekao, to inženjersko čudo služi za prevođenje brodova u iz gornje u donju vodu i obrnuto.

Hvala Evropljanima na tome, poručio je Vučić i precizirao da je vrednost projekta 28,5 miliona evra, od čega su nam dali 11 miliona evra, dok smo mi obezbedili 17,5 miliona po najnižim kamatnim stopama i po najpovoljnijim uslovima.

Sada su novim inženjerskim rešenjima smanjeni zastoji i prekidi plovidbe, napomenuo je Vučić i istakao da sada provođenje brodova traje sat i po, dok je ranije bilo potrebno više od dva sata. Takođe smanjeni su zastoji i prekidi plovidbe.

Vučić je kazao da je projekat urađen veoma precizno i brzo i da su uz nemačku kompaniju učestvovale i dve sprske firme koje su uradile više od 60 odsto posla.

Vučić je kazao da svi koji ne razmišljaju o energetskoj budućnosti Srbije nisu odgovorni i da on ne želi da priča samo ono što se narodu sviđa, kao i da sada moramo da vodimo računa o tome da u narednim godinama ne uvozimo struju po visokim cenama.

„Treba da gledamo na našu decu, da njima ne ostavimo debalansiranu Elektroprivredu, već da širimo kapacitete i razmišljamo o budućnosti. Naše potrebe za strujom i gasom rastu i 10 do 30 odsto godišnje, što takođe govori o naglom skoku standarda. Zato ću se boriti za energetsku sigurnost i radnike koji proizvode struju“.

Predsednik je naglasio da slede ogromna ulaganja projekta na Dunavu koja će dodatno razviti istok Srbije .

Vučić je rekao da će se razvijati i železnički koridori i izrazio nadu da ćemo prilikom posete najviših evrposkih zvaničnika uskoro moći da potpišemo i ugovor o izgradnji pruge Beogad – Niš i do granice sa Makedonijom.

Zahvaljujući gradnji brze pruge na tom pravcu za samo 4,5 sata moći će da se stigne od Subotice do Skoplja i to za samo neku godinu, naveo je Vučić.

„Sa Ðerdapa, istoka Srbije ponovo se rađa Srbija, ekonomski snažna i jaka Srbija. Želim vam dobru i mirnu plovidbu. Živela Srbija“, poručio je Vučić na kraju svog obraćanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare