Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Punomoćnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, advokat Dragan Palibrk, najavio je danas da će podneti protivtužbu u ime svog klijenta protiv predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, zbog niza uvreda koje izgovara godinama na njegov račun.

Suđenje po tužbi koju je ranije Ðilas podneo protiv Vučića zbog njegovih izjava u vezi sa Ðilasovim poslovima i pljačkanjem građana Srbije u vreme dok je bio na vlasti, odloženo je danas u Trećem osnovnom sudu u Beogradu za 3. septembar.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka Vučićevog punomoćnika, koji je u izjavi za Tanjug pojasnio razloge zbog kojih je još početkom maja tražio odlaganje suđenja, a istovremeno je najavio da će podneti protivtužbu u istom postupku.

„Protivtužbu u ovom postupku ćemo podneti, jer smatramo da ne može neko da tuži za povredu svoje časti i ugleda ako grubo vređa tuđu čast i ugled“, rekao je Palibrk, ukazujući da je ne samo minulih dana i meseci, već i godinama unazad, Ðilas javno izrekao tokoliko grubih uvreda na račun Aleksandra Vučića da je, kako kaže, „apsolutno nerealno i nepošteno da moj klijent u odbrani svog prava i taj adut ne uzme u prilog“.

Vučić se na podnošenje protivtužbe odlučio po savetu Palibrka, koji ukazuje da će na ovaj način pokušati da odbrani čast i ugled klijenta, jer smatra da sud treba u ovakvim stvarima mora da ima iste aršine.

„Zato ćemo insistirati da se ova protivtužba, koja će biti podneta u istom predmetu, raspravlja pred istom sudijom, kao i Ðilasova tužba“, precizirao je Palibrk, ističcuhi da sudska zaštita prava na čast i ugled pripada i predsedniku Republike, a ne samo opoziciniom liderima koji ovo pravo koriste u političke svrhe.

Što se tiče odlaganja današnjeg suđenja, Palibrk ukazuje da je razlog njegovog izostanka od ranije zakazano suđenje pred Apelacionim sudom u Beogradu, gde je danas obrazlagao žalbu na presudu Specijalnog suda.

„O tome sam obavestio sud pre skoro mesec dana pisanim putem, baš zato da bi se ovo suđenje blagovremeno prezakazalo, ali je sudu očigledno bilo lakše da čeka poslednji dan i da moram da šaljem po mom zameničkom punomoćju nekog iz moje kancelarije, da bi od suda dobio novi termin za suđenje“, naglasio je advokat.

Smatra da je potpuno neopravdano od strane „protivnog tabora“ u javnosti izrečeno mnogo neistina, poput toga da on i Vučić vrše opstrukciju ovog suđenja.

„To je samo jedna od neistina izrečenih u poslednje tri godine, koliko traje ovaj postupak, jer ta konstatacija ne stoji“, decidan je Vučićev punomoćnik.

„Kao punomoćnik Aleksandra Vučića sam se do prethodnog suđenja, 26. februara, uvek pojavljivao u sudu, a bilo je mnogo zakazanih ročišta. Prvi put se desilo da sam tada izostao, jer sam imao pritvorski predmet u Leskovcu, a i tada sam, blagovremeno obavestio sud i tražio odlaganje“, ukazao je Palibrk.

Tada je, kaže, u podnesku sudu napisao da ne može pre jula da pristupi na suđenje zbog već ranije zakazanih suđenja, ali je sudija ipak suđenje zakazala za danas, 1. jun.

Takođe, kako je dodao, njegovom klijentu sud je pravio dvostruku grešku kada je u pitanju slanje poziva.

Najpre je, prema rečima advokata, Vučiću u nekoliko navrata sud pozive slao naslovljeno na organ koji uopšte ne postoji, tako da poziv nije ni mogao da mu se uruči.

Kada mu je konačno poziv uredno poslat i uručen – uručen mu je sa deset dana zakašnjenja. Poziv mu je uručen 6. marta, za suđenje koje je zakazano za 26. februar, napomenuo je Palibrk ističući da nema govora o opstrukciji suđenja.

„Mi ćemo tokom ovog suđenja dokazati da su navodi iz Ðilasove tužbe neosnovani i nemamo razlog da bilo šta izbegavamo ili da se nečega plašimo. Ovde se apsolutno radi o zloupotrebi protivnog tabora da određene situacije u procesu, oni zarad političkih poena koriste u svojoj političkoj borbi“, zaključio je Vučićev advokat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare