Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je podneo krivičnu prijavu protiv pet lica za koje smatra da su umešani u falsifikovanje dokumenata, sa kojima se navodno dokazuje da poseduje firme i račune na Mauricijusu i Hongkongu. On je rekao da je podneo krivične prijave protiv Aleksandra Vučića, Siniše Malog, šefice Informativne službe SNS Vladanke Malović, Milorada Vučelića, glavnog urednika Večernjih novosti, kao i Andrijane Nešić, "zaposlene u Večernjim novostima, koja nastupa i predstavlja se kao istraživački tim Večernjih novosti".

„Po svemu što sam do sada mogao da vidim, ta lica su pripremila, distribuirala, a kasnije na osnovu tih lažnih dokumenata  i napravila ovu aferu i hajku koja se sprovodi već 10 dana. Vučić je tri puta govoreći na televiziji Pink iz Abu Dabija i Bahreina najavio i tvrdio da posedujem račun na Mauricijusu na kome sam sklonio opljačkani novac. U ponedeljak je Malović najavila tekst istraživačkog tima Novosti. To jasno pokazuje da su Vučić i Malović imale informacije o tome šta će Novosti objaviti“, rekao je Đilas.

Lider SSP kaže da postoje dve mogućnosti.

„Jedno je da Novosti pre nego što nešto objave proslede to predsedniku Srbije i Informativnoj službi SNS, a druga verovatnija je da su ta dokumenta dobila od ovih lica. Zbog toga sam podneo krivičnu prijavu i protiv glavnog urednika Večernjih novosti i Andrijane Nešić, koja je tim dokumentima mahala u javnosti. Podneo sam krivičnu prijavu i protiv Siniše Malog, koji je u pet dana pet puta gostovao na raznim televizijama i iznosio tvrdnje da sam prekšio niz zakona Srbije“, rekao je Đilas.

On je istakao da je dokument na osnovu kojeg se tvrdi da poseduje firmu koja ima račun na Mauricijusu dokazani falsifikat.

„Dojče banka je demantovala da poseduje uopšte filijalu na Mauricijusu, kao što je demantovala da bilo kom klijentu može da vodi račun. Ista stvar je učinjena i sa navodnim papirom iz Benk of Čajna na Hong Kongu, gde se takođe pojavljuje neka firma za koju se tvrdi da ima veze sa mnom. Ne posedujem nikakve firme u inostranstvu, osim legalno osnovane u Švajcarskoj, o kojoj sam govorio“, rekao je lider SSP.

Đilas je rekao da su sva dokumenta koji su se pojavili u javnosti očigledni falsifikat.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne samo zato što je to jasno demantovala Dojče banka, nego i iz činjenice da sva data na isti datum. To bi značilo da se taj čuveni istraživački tim Novosti obratio svim bankama i da su sve te banke u jednom danu 12. decembra odgovorile. I laiku je jasno da je to nemoguće“, naveo je lider SSP.

On je dodao da će pred nadležnim ogranima u Švajcarskoj podenti tužbu protiv svih ljudi koje je naveo malopre, za nanošenje ugleda firmi.

„Pretpostavljam i da će Paskal Šmit i da će direktor kompanije koji se bavi upravljanjima firmi i koji je član našeg borda, jer mora jedan rezident ili državljanin biti član borda, verovatno podneti tužbu za nadoknadu štete jer se on tim legalnim poslom bavi više decenija“, rekao je Đilas i dodao da u skladu sa tim šta će se dalje dešavati odlučiti da li će prijava biti proširena.

„Zakon kaže da svako ko falsifikuje dokument da bi time pribavio korist ili štetu nekom napravio za to mora da odgovara. Zaprećena je kazna tri, pet godina zatvora. Takođe, zakon kaže da svako ko svesno koristi falsifikovani dokument takođe krši zakon i za to je određena kazna od tri godine“, istakao je on.

On je izjavio da ne zna ko je umešan i na koji način su se ti falsifikovani papiri pojavili, ko ih je pripremio i dao.

„O tome šta znamo o aktivnostima BIA koja prati opozicione lidere i ko su lica koja to rade, obavestićemo javnost u danima koji dolaze“, naveo je on.

Upitan da li će ići na poligraf, Đilas je rekao da u Srbiji sigurno neće ići na poligraf.

„Ako postoji potreba ili neka krivična istraga u bilo kojoj evropskoj zemlji, osim u Mađarskoj, spreman sam da idem na poligraf“, rekao je on.

Lider SSP je rekao da očekuje da tužilaštvo postupa po prijavi.

„Papir Dojče banke je falsifikovan. Dojče banka je javno rekla da ne vodi javno nijedan račun nema na Mauricijusu. Sve je to urađeno u kihinji na Andrićevom vencu, a snosiće odgovornosti i Siniša Mali“, naveo je Đilas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare