Foto:Zoran Lončarević/Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić žalio se na prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom se obavezuje da isplati 200.000 dinara lideru Dveri Bošku Obradoviću na ime "povrede ugleda i časti", jer ga je u svojim javnim nastupima nazvao lopovom i fašistom. Obradovićev advokat Vladimir Todorić kaže da je Viši sud prema zakonu u obavezi da na žalbu odgovori u roku od devet meseci ali da se u proseku čeka od tri meseca do godinu i po dana.

Suđenje po tužbi Boška Obradovića je trajalo dve godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na njemu nikada nije pojavio, a Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je 26. novembra prošle godine prvostepenu presudu kojom se predsednik Srbije obavezuje da lideru Dveri Bošku Obradoviću plati 200.000 dinara sa zateznom kamatom, a u roku od 15 dana. Kako se navodi u presudi, Vučić je u obavezi da Obradoviću uplati taj novac „na ime naknade nematerijalne štete u vidu pretrpljenih duševnih bolova, a zbog povrede ugleda i časti“.

Povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV Pink od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima ga je živom prenosu nazvao „lopovom“ i „fašistom“.

„Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i građane sam uvek otvoren, a za ove lopove ne. Zašto nisu u zatvoru, to je teško pitanje. Zato što su celokupan pravosudni sistem oni postavili“, rekao je tada Vučić, a navodi se u presudi objavljenoj na sajtu Dveri.

Lider SNS je tri dana kasnije od tog gostovanja na Pinku iz Minehna poručio:

„Srbija ima mnogo važnijih problema od tako i toliko neozbiljnih ljudi kao što su Đilas, Jeremić i onaj fašista Obradović“.

Presuda kojom je Vučić proglašen krivim doneta je 26. novembra 2020. godine, a Boško Obradović je tada izjavio da je „ovo veliki dan i istorijski trenutak kada je nezavisno sudstvo u Srbiji donelo prvu sudsku presudu protiv Aleksandra Vučića, kao ne samo pojedinca već i simbola aktuelne vlasti“.

Advokat predsednika Srbije Dragan Palibrk je, međutim, podneo žalbu dva meseca kasnije – 20. januara 2021. godine.

Pravni zastupnik Boška Obradovića, advokat Vladimir Todorić za Nova.rs kaže da su već odgovorili na tu žalbu i da se sada čeka odluka Višeg suda.

„Po zakonu oni imaju rok od devet meseci, ali u proseku se na odluku Višeg suda po žalbi čeka od tri meseca do godinu i po dana“, rekao je Todorić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare