Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Obilaskom treće smene izgradnje kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun Ekonomija" u Batajnici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pogazio mere Kriznog štaba i nije mu prvi put.

Subotu noć predsednik je, naime, izabrao kao idealno vreme da obiđe radove na izgradnji nove kovid bolnice. I da se ovim povodom obrati novinarima.

Na jednom mestu tako se našla treća smena radnika, predstavnici velikog broja medijskih kuća, što podrazumeva novinare, fotoreportere, snimatelje, zatim predsednik Vučić sa pratećom svitom, ministri odbrane i zdravlja Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar i njihova pratnja, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor EPS Milorad Grčić, kao i popriličan broj vojnih lica koji su prisustvovali ovom događaju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovog puta predsednik zaista nije ništa otvarao, kao što je to nedavno činio sa tržnim centrom „Galerija“, zbog čega je takođe bio meta kritika. Vučić je sada obilazio radove. Kao što je radio i mesec dana ranije i radiće opet za mesec dana, kada bolnicu bude otvarao.

Naviknuti na specifičan režim života predsednika, koji malo spava i puno radi, možda i ne bi bilo čudno to što obilazi radove po mraku i magli, da samo nekoliko dana ranije Krizni štab nije predstavio novi spisak epidemioloških mera, kojima se zabranjuje okupljanje više od pet osoba.

Okupljanje do pet osoba 

Nova ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević lično je pojasnila šta to tačno znači.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Zabrana okupljanje na javnim manifestacijama označava različite vrste proslava, kongresa, seminara. U takvim sredinama može, ali pod obavezom da se obezbedi četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra“, izjavila je Kisić Tepavčević i dodatno pojasnila da ovde nije reč  preporuci, već će ova mera biti regulisana zakonom, što znači kažnjiva.

S obzirom da ovom prilikom nije poštovana odredba o četiri kvadratna metra po osobi, što potvrđuju i fotografije, jasno je da je mera Kriznog štaba prekršena.

Vučić: Najgori dan po broju obolelih

Iako je predsednik na početku svog obraćanja novinarima građane zaplašio podatkom da će samo tog dana u Srbiji verovatno biti više od 3.000 obolelih i da će to biti najgori dan do sada po broju obolelih od koronavirusa.

„Do 22 sata imamo 1.500 ljudi koji su zaraženi koronom, a sutra će ih biti 3.000 i preko toga“, rekao je Vučić i dodatno upozorio ljude da poštuju mere.

On je apelovao na građane da sačuvaju živote i da ne može više da sluša zavereničke teorije kako je to nepostojeća bolest.

„Imamo ogroman broj zaraženih, ali srećom ne toliko baka i deka jer su oni zaraženi. Sutra će biti preko 3.000, brojevi su užasni“, naglasio je Vučić, iako mere upravo u tom trenutku nisu bile poštovane.

Slična situacija je bila i nedavno na otvaranju tržnog centra „Galerija“, kada se u javnosti dosta polemisalo upravo o tome zašto se to radi usred novog talasa korone.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare