Vučić, Osmani, Rama i Đukanović na večeri u Solunu sa Šolcom i Micotakisom FOTO: Budućnost Srbije ALeksandar Vučić

Grčki premijer Kirjakos Micotakis priredio je večeru u Solunu za šefove država i vlada u okviru regionalne inicijative "Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi". Sa njima je i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je danas boravio prvo u Prištini, a posle podne u Beogradu. Za istim stolom večeras su i Vjosa Osmani i Aleksandar Vučić.

Albanski premijer Albanije Edi Rama objavio je fotografije sa radne večere. Preko puta nemačkog premijera Šolca su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Dan pun obaveza i važnih susreta završavamo u Solunu, na radnoj večeri koju je organizovao dragi prijatelj Kirjakos Micotakis“, oglasio se i Vučić na Instagramu.

„U manje formalnoj atmosferi, razmotrili smo mnogo važnih tema, ali i razgovarali o prilikama koje se otvaraju kada je u pitanju naš region i koje možemo da iskoristimo zajedničkim snagama na dobrobit svih naših građana“, poručio je.

Što se Osmani tiče, radnoj večeri prethodio je susret sa Micotakisom.

„Zajedno sa premijerom Micotakisom, složili smo se da ojačamo ključne oblasti saradnje Kosova i Grčke, razgovarali smo o podršci za našu evroatantsku budućnost i razvoj nakon invazije Rusije na Ukrajinu“, poručila je i ona na trećoj društvenoj mreži – Tviteru, uz dodatak da Kosovo ceni partnerstvo sa Grčkom i spremno je da „podigne odnose“ sa Grčkom, prenosi KoSSev.

Osmani se u Prištini ove nedelje sastala sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom kada je poručila da se nada skorom „formalizovanju priznanja Kosova“ od strane Grčke.

Već više godina Kosovo i njegovi zapadni partneri snažno lobiraju za grčko priznanje, a na mogućnost da se tako nešto dogodi, posredno je ranije u nekoliko navrata upozorio i sam predsednik Srbije.

U pokušaju da Grčka zadrži svoju dosadašnju poziciju i predsednik srpske skupštine Ivica Dačić sastao se sredinom maja sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u PSSE Dorom Bakojanis koja je istovremeno i izvestilac za Kosovo u ovom telu. Eventualni prijem Kosova u Savet Evrope protivan je međunarodnom pravu i rezoluciji 1244, ali i vrednostima koje zastupa ova organizacija, Dačićeva je poruka.

BONUS VIDEO – Poruke nemačkog kancelara

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar