Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Televizija b92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da su optužbe u hrvatskim medijima da je on 1991. godine u Petrinji "pretio" lokalnim Hrvatima i "mučio ih", sramota za Evropsku uniju koja, kako je kazao, Srbiji govori o vladavini prava i stanju u medijima.

„Ovo je sramota za EU i one koji nam drže pridike o vladavini prava. Ja mogu da nadjem deset svedoka koji će da kažu da mi je (premijer Hrvatske Andrej) Plenković spalio kuću, ali to nema veze sa istinom pa vas pitam – da li vas je bar malo sramota“, rekao je Vučić za televiziju B92.

„Nikada nisam bio na teritoriji avnojevske Hrvatske, kako oni kažu Nezavisne države Hrvatske, sve do 1995. godine. Nisam valjda bio dovoljno hrabar da se javim kao dobrovoljac. Imao sam 21 godinu i studirao sam u Beogradu“, rekao je Vučić.

On je rekao da je reč o laži jer su drugi svedoci rekli da ga nisu nikada videli.

Vučić je kazao da je 1995. godine sa Srpskom radikalnom strankom bio dva dana u Glini.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je naveo da je siguran da će Albanci tražiti nove načine da provociraju srpski narod na severu Kosova.

„Očekujem težak period. Žao mi je što nemamo jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je.

Zadovoljan sam dijalogom

Predsednik je kazao da zadovoljan rezultatima razgovora u okviru međustranačkog dijaloga bez prisustva evroparlamentaraca i da veruje da će moći da sarađuju u obezbeđivanju legitimnosti izbora.

„Zadovoljan sam i verujem da ćemo moći da sarađujemo povodom legitimnosti izbora“, rekao je Vučić.

Kada je reč o izborima, koji su najavljeni za 3. april sledeće godine, poručio je da se „mi ne bojimo narodne volje, a oni teškim rečima pokazuju koliko su nemoćni da izađu pred građane“.

Na pitanje o nastavku saradnje sa Socijalističkom partijom Srbije, odgovorio je da je to pitanje „tehnike“.

„Svakako ćemo sarađivati i dogovaraćemo se, a ukoliko dobijemo poverenje naroda ne postoji razlog da saradnju ne nastavimo i posle izbora“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare