Miroslav Aleksić, Aleksandar Vučić i Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Aleksandar Vučić javno je obećao da će prihvatiti i podržati dva predloga koja su došla iz opozicionih redova - o upućivanju pisma članicama SB UN da Srbija ne pristaje da Kosovo dobije stolicu u toj organizaciju i formiranju komisije za izradu nove platforme o Kosovu. Miroslav Aleksić, poslanik NS, kaže za “Novu” da je Vučić prihvatio da realizuje samo jednu od 10 tačaka rezolucije koju je predložila njegova stranka, dok Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedini navodi da će se tek videti da li će i kako njihova rezolucija biti realizovana.

Aleksandar Vučić na sednici Skupštine na svoj dobro poznati način odgovarao je na pitanja i prozivke opozicionih poslanika. Međutim, on je obećao i da će prihvatiti neke predloge iz redova opozicije.

Podsećamo, poslanička grupa Ujedinjeni predložila je formiranje komisije koja bi bila sastavljena od članova svih poslaničkih grupa, predstavnika SANU, SPC i NVO, a čiji bi zadatak bio da u roku od 30 dana izradi platformu o Kosovu. Sa druge strane, Narodna stranka je predložila rezoluciju, koja između ostalog predviđa i upućivanje pisma članica SB UN da Srbija ne pristaje na to da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija.

Vučić je prvog dana sednice o Kosovu rekao da će podržati formiranje komisije, ali da bi “voleo da to bude malo preciznije razrađeno”, a obećao je i da će uputiti pismo “ne samo Rusima i Kinezima, već i Amerikancima i Nemcima”.

Borko Stefanović navodi za “Novu” da tek treba da vidimo da li će to da se dogodi i da je Vučić samo dan kasnije predložio nešto drugo.

Borko Stefanović Foto: Jovan Marković

„Vučić je to tumačio na način da će on da razgovara sa raznim delegacijama. Mi nismo to tražili. Mi smo tražili formiranje skupštinske komisije, odnosno uključivanje Skupštine u pregovarački proces i to tako da svi politički akteri budu zastupljeni, ali i društveni akteri. Mi ne mislimo da je zamena za to razgovor sa delegacijama iz raznih struktura društva“, kaže Stefanović.

Ni Miroslav Aleksić nije zadovoljan onim što je Vučić obećao na sednici. Aleksić u izjavi za “Novu” kaže da je predsednik Srbije bio nateran tokom diskusije da ono što stalno govori pokaže na delu.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„U protivnom, ako to ne uradi, pokazaće da je lažov. Ono što je ključni problem je da je upućivanje pisma samo jedna od 10 tačaka našeg predloga rezolucije i to nije stavljeno na dnevni red. O tome ne može da se raspravlja. Time što nije stavio našu rezoluciju na dnevni red, izbegao je još jednom da uključi institucije u rešavanje statusa Kosova i Metohije“, kaže šef poslaničke grupe NS.

On navodi da se Vučić ponaša kao da je nasledio Kosovo i Srbiju i da ne želi da institucije budu uključene na bilo koji način.

„Izveštaj o Kosovu je puka forma, politički poligon za političke parole koje pravi danima. Građanima Kosova i Metohije niti Srbije posle ove sednice neće biti ništa bolje, niti ćemo znati kakva će biti politika Srbije u budućnosti kada je u pitanju rešavanja stausa KiM. Barem je dobro što smo ga naterali da prihvati upućivanje pisma, što ne znači da će to da uradi, ali je javno izjavio da će to da uradi“, ističe Aleksić.

Inače, u predlogu rezolucije NS između ostalog piše i da Republika Srbije “nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost AP Kosovo i Metohija”, kao i da će prekinuti pregovore podsredstvom Evropske unije, ukoliko do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština. Takođe, država bi se usvajanjem ove rezolucije obavezala da podnese Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti pravnih posledica proisteklih iz ”Briselskog sporazuma”.

“Vučić dobio dosijee opozicionih poslanika”

Miroslav Aleksić kaže za “Novu” da je predsednik Aleksandar Vučić za svakog poslanika opozicije iz BIA dobio dosije. On navodi da svaki opozicioni poslanik koji kritički govori biva izvrgnut napadu i vađenju kojekakvih dokumenata koje Vučić dobija od BIA i verovatno drugih službi, te da targetira ljude u svom radikalskom maniru.

– To je utisak. Za mene je juče izneo presudu Prekršajnog suda u Trsteniku što nije javno dostupan podatak. Reč je o presudi za maltertiranje mene i mog petogodišnjeg sina što smo doživeli za vreme “Jovanjice” od saobraćajnog policajca. On to iznosi na sednici skupštine – dodaje Aleksić.

BONUS VIDEO Vučić i Miketić se posvađali oko ministra Lončara: Ko je zapravo doktor Smrt i ko ubija decu u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare