FTF SPECIJAL Senad Hadžifejzović - Aleksandar Vučić
Foto: YouTube/FACE HD TV

Nemam pravo kao predsednik države da kažem da je u Jasenovcu bio genocid, to bi značilo narednih 100 godina loših odnosa sa Hrvatima, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Mogu da vam kažem šta mislim privatno, ali kao predsednik države imam mnogo veću odgovornost i moram da vodim računa o interesima celog regiona i Srbije“, rekao je Vučić, koji je ipak i pored više puta ponovljenog insistiranja odbio da Jasenovac okarakteriše kao genocid.

Po njegovom mišljenju, u Jasenovcu bio logor za zatiranje ljudi koji je trajao nekoliko godina, da je to deo istorije i da ne misli da treba danas „svakom Hrvatu da govori – vi ste počinili to i to, kao što je bilo sa njegovom porodicom“.

Na insistiranje voditelja sarajevske Fejs TV da odgovori zašto mu je teško da kaže da je u Jasenovcu bio genocid, kao i u Krajini, on je rekao da mu nije teško to da kaže, već naprotiv „suviše mu je lako“.

„Ali vam je suviše teško da analogno tome kažete da je i u Srebrenici bio genocid“, konstatovao je voditelj Senad Hadžifejzović, a Vučić je rekao da je tamo bio užasan zločin i upitao šta je smisao te pravne kvalifikacije osim „ako ne želite dodatni pritisak protiv Srbije“ .

„Kakva je razlika između masakra i užasnog zločina i toga što ćete vi ili ja reći da je to genocid“, upitao je Vučić, a na potpitanje da on objasni razliku kao pravnik, Vučić je rekao da ima pravne ali ne i suštinske razlike.

„Obaveza svih nas je da gonimo teške zločince“, istakao je Vučić u intervjuu sarajevskoj Fejs TV .

Vučić rekao je da nije spreman da govori o pravnim formulacijama zatiranja njegove porodice koju su Hrvati pobili u Drugom svetskom ratu, iako je to „rana i težak ožiljak u porodici“ .

Napominjujući da su mu ne samo deda, pradeda, već i stričevi ubijeni tokom Drugog svetskog rata, a otac preživeo samo zato što je bio „u majčinom stomaku“, voditelj Senad Hadžifejzović je upitao Vučića „koji je pravni termin za uništavanje njegove porodice“.

„Nisam spreman da govorim o pravnim formulacijama, to je svakako težak zločin i to nosi svoje posledice“, rekao je Vučić, navodeći da su njegovu porodicu „pobili Hrvati, kao što su nam spalili sve kuće“ i da je to „rana i težak ožiljak u porodici“.

Vučić je objasnio da je dobio predlog pošto je to sada, kako kaže, u Srbiji postalo pomodarstvo da sve moguće u regionu optužimo za genocid protiv Srba, ali da se on zalaže za kulturu sećanja.

„Ja sam taj koji se zalaže za to da vi imate pravo i obavezu da podsećate ljude na težak zločin koji su neki Srbi počinili nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, ali i za to da Srbi podsećaju kroz kakav su pakao Jasenovca, Jadovna, Prebilovaca i mnogih drugih mesta prošli. Ja ne tražim od svakoga sa kim se sastanem da mi svaki put kažu kako su počinili genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, ne zato što sam plašljiv, nego ne mislim da će to bog zna šta da promeni u našim odnosima u budućnosti“, istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da danas, kada ode u Bugojno, u Čipuljiće odakle su Vučići, sa muslimanima sa kojima se nekada tukao, kako kaže, ima najbliže odnose jer se međusobno poštuju.

Vučić je rekao da se sa „Hrvatima tukao uglavnom na nacionalnoj osnovi, a sa muslimanima jer je jedan od njih napadao njegovog brata, a on stao u njegovu zaštitu“.

Upitan zar zatiranje jedne porodice nije genocid, Vučić je naglasio da je to najteže krivično delo koje ne zastareva, ali i da ga je najteže dokazati.

On je upitao zašto Bosni i Hercegovini, „koja je bila okupirana od NDH, osim od ideje da svaki put goni Srbiju za genocid, nikada nije palo na pamet da tu tužbu za genocid podnese i protiv neke druge države“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare