Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nafte i naftnih derivata u Srbiji ima dovoljno i da snabdevenost nije problem, već skok cena, zbog čega država i interveniše kako bi, prema njegovim rečima, zaštitila građane.

Komentarišući navode  da pumpe imaju goriva za dva meseca, Vučić je rekao da imamo velike količije nafte, da rafinerija radi sve vreme, i da je stanje u Srbiji bolje nego u velikom broju zemalja EU, kao i da država ulaže oko 100 miliona evra da napuni sve do vrha.

“Imamo i više nego što je potrebno, samo je pitanje cena, zato smo i odlučili da se odreknemo 20 odsto akciza na gorivo, a to nas mesečno košta 35 miliona evra. Krvarimo za 35 miliona evra mesečno. Ne daj bože da to potraje 12 meseci, to nam je 400-500 miliona evra rashoda na koje nismo računali”, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Kako je rekao, danas je nafta 132 dolara, a kukali smo kada je bila 85, jer nam je bila previsoka.

“Ako nastavi da raste cena nafte, ako ode na 200 dolara… Mi je imamo, ali je pitanje koja će cena da bude. Da damo tri milijarde godišnje za naftu samo, da bismo je subvencionisali, odakle?”, upitao se Vučić.

On je rekao da u Srbiji tokom zime nije bilo problema ni sa strujom, ni sa gasom, a da je struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi, iako, kaže, nemamo najniže plate u Evropi.

Vučić je dodao da je juče u Austriji cena naftnih derivata poskupela za 40 evrocenti samo u jednom danu, dok se vlast u Srbiji trudi da pomogne građanima u situaciju za koju ni na koji način nismo sami krivi.

“Da, molim se bogu da ovo prestane, jer ne znam šta ćemo ako nafta ode na 200 dolara, a nećemo da javni dug pređe 60 odsto BDP-a. Mnogo toga je povezano, neće ovo traje 15-20 dana, do izbora, već mesecima. Ekonomski svakako, nadam se da vojno neće potrajati toliko”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija dobro snabdevena naftom.

“Svega imamo dovoljno, ljudi ne treba nigde da žure, da kupuju, ali je pitanje koliko je to teret za državu, pa i za građane u finansijskom smislu”, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO Vučićeve žalopojke zbog teškog stanja u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare